Predsednik Srbije Boris Tadić trebalo bi da se u utorak predveče u Briselu sastane s visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, potvrdila je za Danas Maja Kocijančić, portparol Eštonove.


Ovaj susret biće u okviru konsultacija u vezi sa srpskim predlogom rezolucije o Kosovu o kojem bi 9. septembra trebalo da raspravlja Generalna skupština UN, a glavne teme razgovora trebalo bi da budu evropske integracije Srbije i kosovsko pitanje, rečeno je našem listu u Kabinetu Ketrin Ešton. Sastanku predsednika Tadića i baronese Ešton, uprkos nezvaničnim najavama, neće prisustvovati ministri spoljnih poslova najuticajnijih država članica EU.

Danasovi izvori u Briselu tvrde da do juče nije bilo nikakvog napretka u konsultacijama koje se unutar Unije vode o eventualnim izmenama srpskog predloga rezolucije. Pojedini beogradski mediji, pozivajući se na izvore u državnom vrhu, tvrde da Srbija ne namerava da povuče dokument koji je podnela GS UN, iako najuticajnije države članice EU u tome vide „kompromis“, posle kojeg bi usledilo pisanje novog, zajedničkog teksta.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Grčke saopšteno je da se Atina zalaže za rešenje koje će biti „plod saglasnosti 27 država članica EU i Srbije“, kao i da bi „takvo rešenje podržala i u GS UN“. Zvanična Atina, ističu u grčkom Ministarstvu spoljnih poslova, vodi doslednu politiku i, preko Agende 2014, nastoji da obnovi razgovor unutar EU o evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana.

U sedištu UN Danasu je rečeno da do juče ujutru, po lokalnom njujorškom vremenu, osim srpskog nije bilo drugih predloga rezolucije, kao ni najava bilo kakve izmene ovog dokumenta. Iako upozoravaju da ističe vreme za bilo kakve ozbiljnije korekcije i kompromise, u diplomatskim krugovima napominju da su do samog glasanja u GS UN sve opcije otvorene.

Što se tiče aktuelnih diplomatskih aktivnosti, šef srpske diplomatije Vuk Jeremić juče je posetom Lesotu završio afričku mini-turneju, tokom koje je podršku za poziciju Srbije dobio i od Južne Afrike i Namibije

– Lesoto poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i zalaže se da pitanje Kosova i Metohije bude rešeno u UN, izjavio je ministar inostranih poslova te države Mohvabi Kenet Cekvoa, posle razgovora u Maseru s ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem. Potrebno je nastaviti dijalog i tragati za obostrano prihvatljivim rešenjem za Kosovo, poručio je Cekvoa, dok je Jeremić naglasio da će Lesoto podržavati zvanični Beograd u svim fazama diplomatske borbe protiv samoproglašene kosovske nezavisnosti.

Jeremić smatra da dani koji prethode raspravi o rezoluciji Srbije u UN „zahtevaju staloženost i odgovornost“, kao i da „ne smemo nijednog trenutka izgubiti iz vida šta želimo da postignemo, a to je da u Njujorku ne bude usvojena odluka kojom bi se podržala kosovska nezavisnost“.

– U ovim danima intenzivno radimo na pronalaženju zajedničkog jezika sa svim EU, a s jednim brojem njih ga već imamo – kazao je ministar.

S druge strane, lider LDP Čedomir Jovanović ponovo je najavio da će ta stranka pokrenuti pitanje odgovornosti Vuka Jeremića „zbog neuspeha“, odnosno zbog akcija posle objavljivanja mišljenja Međunarodnog suda pravde. Jovanović je u izjavi novinarima istakao da je svaka vrsta kompromisa sa EU o rezoluciji o Kosovu i „dobra i poželjna“.

Potpuno drugačijeg stava je predsednik DSS Vojislav Koštunica koji je u saopštenju pozvao vlast da se odupre „ucenama i pritiscima zapadnih sila, koje od Srbije traže da povuče ili izmeni tekst rezolucije o KiM“ i da se u Skupštini UN izbori da taj dokument bude usvojen.

Honduras priznao Kosovo

Honduras je priznao nezavisnost Kosova, saopštilo je juče Ministarstvo spoljnih poslova u Prištini. Honduras je 70. zemlja koja je priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i prva koja je to uradila posle saopštenog mišljenja Međunarodnog suda pravde. Odluku o priznavanju preneo je ministru spoljnih poslova Kosova Skenderu Hiseniju.

Zajedničke aktivnosti Prištine i Tirane

Premijer Kosova Hašim Tači juče je u Tirani razgovarao s premijerom Albanije Salijem Berišom o predstojećoj sednici UN o Kosovu. Kako prenose mediji, dvojica premijera dogovorila su se da koordiniraju aktivnosti u lobiranju za kosovsku nezavisnost. Predsednik Albanije Bamir Topi pozvao je juče Generalnu skupštinu UN da odbaci rezoluciju Srbije o Kosovu i prizna nezavisnost te pokrajine. „Tom rezolucijom se narušava autoritet MSP i UN i ona ima negativan uticaj na mir i stabilnost jugoistočnog Balkana, kao i na evropsku budućnost Srbije“, naveo je Topi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari