Tadić: Vučić je naneo Srbiji nepopravljivu štetu 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je čitajući poverljive dokumente Bezbednosno-informativne agencije u direktnom televizijskom prenosu počinio krivično delo, prekršio Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima i naneo nepopravljivu štetu Republici Srbiji, kazao je juče bivši predsednik Srbije i predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić.

Tadić je konferenciju za medije sazvao kao odgovor na gostovanje Aleksandra Vučića na televiziji Pink na kojem je aktuelni predsednik kao dokaz da je prisluškivan izneo dokumenta BIA sa oznakom „Državna tajna“. Prema Tadićevim navodima, Vučić je gostovanjem uspeo da dokaže upravo suprotno.

– U pokušaju da sebe prikaže kao žrtvu, on je potvrdio svaku moju reč. Vučić nijednog dana za vreme mog mandata nije bio pod merama, a prisluškivan je isključivo kada je razgovarao sa osobama koje su nadzirane u zakonitoj proceduri, kazao je Tadić.

Osvrćući se na Vučićevu tvrdnju da je nakon ubistva premijera Zorana Đinđića nezakonito prisluškivan Tadić je istakao da bi tako postupila svaka odgovorna država.

– Kako da se ne prisluškuje osoba koja se smejala i aplaudirala čoveku koji je par nedelja pre ubistva premijera tvrdio „da je i Tita pred smrt bolela noga“. A što se tiče ocene da je to rađeno mimo zakona, najbolji student prava bi morao da zna da je u tom periodu na snazi bilo vanredno stanje, istakao je Tadić.

Poseban akcenat bivši predsednik Srbije stavio je na činjenicu da je Vučić, čitajući dokumenta obaveštajne službe, javno izgovorio ime Žorža Urioa.

– Radi se o zvaničnom predstavniku francuske obaveštajne službe pri Ambasadi Francuske. Svaka zemlja u sklopu svoje diplomatske delegacije ima predstavnike obaveštajnih službi, prvenstveno radi bezbednosne saradnje između dve zemlje. Otkrivajući njegovo ime, Vučić je prekršio sve diplomatske protokole. Srbija je danas osramoćena i nepouzdana zemlja, naveo je Tadić, dodajući da će predsednikovi potezi imati posledice po bezbednosnu situaciju u zemlji.

Pored diplomatskog i bezbednosnog, Vučićeva odluka da javno čita poverljive dokumente, prema Tadićevim rečima, trebalo bi da ima i pravne posledice. Tužilaštvo bi, naveo je on, moralo da reaguje pošto je predsednik Vučić, objavljujući poverljiva dokumenta, prekršio zakon. On je ostavio mogućnost da je Vučić skinuo oznaku poverljivosti sa tih dokumenta, na šta ima zakonsko pravo, ali i istakao da bi to bilo „još gore“.

– Oznaka poverljivosti može da se skine u slučaju da se time štite državni interesi. Kakve državne interese je on štitio objavljujući te dokumente? On je štitio lični interes, kazao je Tadić.

Vesić i tribina

Upitan o razlozima zbog kojih je aktuelni zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić bio na merama, Boris Tadić je istakao da ne zna taj podatak, pošto za vreme predsedničkog mandata nikada nije imao uvid u to ko je prisluškivan. „To nije posao predsednika, već ovlašćenih lica. Ne znam zašto je Vesić prisluškivan, ali ako bih morao da pogađam, rekao bih da je to bilo zbog njegovih veza sa navijačima Crvene zvezde“, kazao je Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari