Tahiri: Veselji bi da prvo suspenduje taksu da bi posle toga pala vlada Haradinaja 1Kadri Veselji Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) i kosovskog parlamenta Kadri Veselji i drugi lideri imaju za cilj da prvo suspenduju taksu koja je uvedena za robu koja se na Kosovo uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine da bi posle toga pala vlada premijera Ramuša Haradinaja, smatra politički analitičar Ramuš Tahiri.

„Kadri Veselji je rekao da vlada neće pasti zbog taksi, već zato što je pokvarila odnose sa saveznicima Evropskom unijom i SAD i ako on smatra da treba pasti vlada, onda to pokazuje da kao što je pala vlada Isa Mustafe ponovo se može dogoditi da DPK glasa za obaranje vlade zbog Kadri Veseljia i njegovih izjava“, rekao je Tahiri.

Prema njegovoj oceni, Veselji i svi lideri Kosova žele da nađu načina da prvo suspenduju taksu i da posle toga obore vladu Haradinaja, jer ako se ne suspenduje taksa i obori vlada taksa ostaje na snazi do izbora nove vlade.

Tahiri je kazao da je za obaranje vlade potrebno obezbediti 61 glas i da za nju svakako treba da glasaju u poslanici DPK.

Agencija Beta iz pouzdanih izvora u vladajućim političkim strankama saznaje da DPK nije spremna da ide na rušenje vlade jer bi to značilo da ni jedna iole značajnija stranka na Kosovu neće prihvatiti da uđe u koaliciji sa njom na vanrednim izborima koji bi se održali nakon pada vlade, što bi joj onemogućilo da bude prva stranka na izborima i što joj onemogućuje da automatski obezbeđuje i predlaganje kandidata za premijera i predsednika parlamenta.

Druga mogućnost koja se razmatra je da se posle pada vlade formira vlada široke koalicije koja bi bila sastavljena od predstavnika svih stranaka, ali je to Samoopredeljenje odbilo kao mogućnost, dok je Demokratski savez Kosova uslovio učešće u toj vladi učešćem Samoopredelenja.

I u DPK nema velike podrške ideji formiranja vlade široke koalicije, koja bi izbacila DPK iz vlade i rukovođenja parlamentom.

Beta saznaje da je jedna od mogućnosti izlazak ministara DPK iz vlade, ali ostajanje u vladajućoj koaliciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari