Teodosije: Pokazati uzdržanost u dijalogu 1Foto: Medija centar

Episkop raško-prizrenski Teodosije apelovao je danas na političke predstavnike u Beogradu i Prištini da pokažu uzdržanost i sve postojeće probleme rešavaju mirnim putem.

On je međunarodne predstavnike na Kosovu, pre svega Kfor, zamolio je da po svaku cenu spreče moguće incidente koji bi imali nesagledive posledice.

Teodosije je u saopštenju konstatovao da se šire uznemirujuće informacije o evenutalnom oružanom incidentu na severu Kosova i da se sve više, i bez ustezanja, u javnosti govori o teritorijalnoj podeli ili korekcije granice.

Jasno je da bi u tom kontekstu svaki incident, bilo u vidu proglašenja navodne autonomije Severa ili zauzimanja jezera Gazivoda od kosovske policije, neposredno poslužio stvaranju situacije na terenu koja bi cementirala teritorijalnu podelu i trajno ugrozila civilno stanovništvo, ukazao je episkop.

U svim tim scenarijima, koji su trenutno na nivou spekulacija, ključna opasnost je mogući prodor naoružanih pripadnika Kosovske policije na sever Kosova radi „zavođenja reda“, na šta bi neminovno Srbi sa severa morali da odgovore, istakao je Teodosije.

Ako bi došlo do toga, upozorio je on, bili bi ugroženi mnogi životi, što bi pokrenulo nerede i u južnim delovima Kosova i Metohije.

Ukoliko bi neko, eventualno, dogovoreno planirao ovakve incidente kao izgovor za izvesne političke odluke koje bi usledile, pre ili kasnije će se suočiti sa sudom Božjim i sudom naroda i istorije, upozorio je episkop Teodosije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari