Tepić: Izjava Vučića o izvozu oružja u Jermeniju "jeftin pokušaj manipulacije" 1Foto: Beta/Milan Obradović

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić nazvala je danas „jeftinim pokušajem manipulacije“ izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića o izvozu oružja u Jermeniju, tvrdeći da je izvoz oružja u Azerbejdžan, Jermeniju i Gruziju obustavljen 2006. godine.

„Sve sto je Vučić rekao o izvozu oružja u Jermeniju je jeftin pokušaj manipulacije. Klasične Vučićeve manipulacije. Jedina istina je sledeća: još 2006. obustavljen je izvoz oružja u Azerbejdžan, Jermeniju i Gruziju. Potom, 2011. Zastava obaveštava da je sklopila sporazum o izgradnji fabrike oružja i izvozu tehnologije u Bakuu“, navodi u pisanoj izjavi Marinika Tepić.

S obzirom da se radilo o direktnom sporazumu sa fabrikom, Vlada je, kako navodi Tepić, dovedena pred svršen čin i stoga je zatražila da povlačenje zaključka pokrene Ministarstvo odbrane.

Trajalo je nekoliko meseci, ističe Tepić i navodi kako je „pokrenuta procedura za ukidanje zabrane izvoza u Azerbejdžan da bi se u Baku izvezla samo oprema za fabriku, a ne oružje, kako je Vučić pokušao da insinuira.“

„A u Jermeniju se ništa nije izvozilo do režima SNS 2017. Zaključak tehničke Vlade Mirka Cvetkovića posledica je paritetnog tretmana Azerbejdžana i Jermenije, iako, podvlačim nije bilo nikakvog izvoza oružja u Jermeniju sve do 2017. kada Vulin, Gašić, Stefanović daju saglasnost po nalogu Vučića, a nadležni ministar Ljajić omogućava čak 18 dozvola (od ukupno 19) za izvoz oružja u Jermeniju Vučićevom omiljenom trgovcu Slobodanu Tešiću“, navodi u pisanoj izjavi Tepić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari