Tepić: Ovo je zakucavanje poslednjih eksera u parlamentarni život 1Marinika Tepić Foto: Nova stranka

Atmosfera u Skupštini Srbije nikada nije bila sjajna, ali nakon beogradskih izbora, bar po priznanju predstavnika opozicije, postala je nepodnošljiva u svakom smislu , ljudskom, političkom i instiutucinalnom.

Poslanici vladajuće većine osokoljeni pobedom na beogradskim izborima više ne biraju reči u obraćanju opoziciji, pa se tako uz epitete gubitnici, često dodaju i oni drugi poput – lopovi, šljam, đubre, izdajnik. Prošle nedelje čuo se čak i predlog jednog naprednjaka koji se pozvao na rezultate izbora u Beogradu da se opoziciji zabrani da u Skupštini bilo šta kaže bar dva-tri meseca. Opozicioni poslanici tvrde da je cilj tog novog vokabulara vlasti stvaranje takve atmosfere u kojoj bi svaki ostanak opozicije u parlamentu predstavljao mazohostički čin.
 „Na delu je zakucavanje poslednjih eksera u parlamentarni život. To što se dešava u parlamentu Srbije, ta količina zluradih komentara, grimasa i iživljavanja nad poslanicima opozicije predstavlja eksplicitni fašizam, presvučen svilenim rukavicama, kaže Marinika Tepić, poslanica Nove stranke, i dodaje da je u redu zadovoljstvo koje naprednjaci izražavaju zbog izbornih rezultata na beogradskim izborima, ali da je ponašanje po principu da opoziciju treba zgaziti kao bubu, daleko od pristojnog ponašanja.
Prema njenim rečima, za razliku od naprednjaka koji za sebe misle da je na prvom mestu bog pa oni, socijalisti sebi nijednog trenutka ne dozvoljavaju takvo ponašanje.
„Vi nećete videti kod poslanika SPS da se tako ponašaju, ne samo zbog izbornih rezultata, nego zato što oni znaju  da se politika okreće i da su bili i sa ove i sa one strane, i vlast i opozicija, i da su bili i pred nestajanjem i u usponu“, napominje Tepićeva i dodaje da u zluradim komentarima prednjače mladi naprednjački lavovi, ali i profesor dr Marko Atlagić koji ne bira reči. Ona kaže da je pre godinu dana na tviteru pozvala Atlagićeve studente  da se jave ukoliko su ponosni na svog profesora, ali  nije bilo odgovora.
Ne prođe skupštinski dan, a da naprednjak Atlagić ne podseti javnost na “djubretarsku mafiju iz opozicije “.  Profesor na univerzitetu u Kosovkoj Mitrovici često i zabavlja stranačke kolege nadimcima koje je skovao za čelnike opozicije, tako je Đilasov nadimak Điki – Mafija, Radulović je „kralj stečaja“, Obradović „lupetin“,  Živković „poljoprivrednik u pokušaju“, Šutanovac – grabinovac, Vukadinović „Đorđe vlah“,  Janković „Sale prangija“, Molojičić „pivopija“, dok je Sergeju Trifunoviću dao nadimak „pišoje“. A sve uz opasku da su “zbog njih građani ostali plitkih džepova “.
Atlagić nije kažnjen za narušavanje dostojanstva parlamenta, uvredu onih koji nisu prisustni, nije dobio opomenu, novčanu kaznu, ni isključenje, za razliku od poslanika SDS Marka Đurišića kome je opomena izrečena samo zbog spominjanja Nebojše iz Beograda. „Uvrede koje nam upućuju su češće i teže. Sve je tu i da smo djubrad, lopovi, g..na, a neretko nam i porodicu psuju. Cilj im je da nas isprovociraju i izbace iz skupštinske sale, jer ni ovo malo vremena za kritike koju poslanici opozicije imaju ne mogu da podnesu“, kaže Đurišić.
Naravno nije Atlagić najgrlatiji, tu je Vladimir Orlić koji neprekidno pita opoziciju kako su usput izgubili 130 000 glasača, naravno nezaobilazan je i Marijan Rističičević, ali i naprednjak Srbislav Filipović koji se čini se najdalje otišao u vrešanju opozicije, jer je samo u jednom obraćanju uspoeo da kolege do sebe nazove izdajnicima, lopovima, šljamom itd. “Mi poslanici SNS nemamo čega da se stidimo pred vama, jer ste vi najgori polički šljam u istoriji Srbije koji je postojao i kao takvi ste i završili na ovim izborima sa 0 posto, jedan posto i dva posto. Na sledećim izborima više nećete ni postojati”, samo je jedna od izjava ovog naprednjaka, koji je svojevremeno imao i političku karijeru u DS.
“Vređanja su sada postala direktna, više ne aluzivna. Tretiraju nas kao parije i ljude trećeg reda. Atmosfera je takva da opstanak opozicije u skupštini predstavlja mazoihistički čin“, kaže poslanik Đorđe Vukadinović, dok Sanda Rašković Ivić, poslanica narodne stranke kaže da najgore prolazi opozicija koja je ostala ispod cenzusa.  Oni su, kako kaže, za vlast bednici i gubitnici bez legitimiteta. „Za nas nekoliko koji smo podržali Đilasa idu lične uvrede, ali i za Jankovića, Jeremića i Đilasa. Vlast se ovde ponaša kao neko ko je uhvaćen u lažima i malverzacijama, a opozicija je neprijatan svedok koga „treba ubiti“, ali ne argumentima, već lažima i uvredama“, napomninje Rašković Ivić.
Opozicija se slaže da lično etiketiranje  i vređanje opozicije podseća na crtanje novih meta, ali da je ono što je najgore, instiutucionalno izgurivanje opozicije iz parlamenta.
“Stalno nas ućutkuju, ukida nam se pravo na repliku nakon što nas na mrtvo ime izvređaju. Isključuje nam se mikrofon bez ikakvog osnova, kažnjavaju  nas i kad nismo zgrešili, ali od početka prolećnog zasedanja prošle nedelje – sve ovo je pojačano bar 100 puta. Mi smo prošle nedelje od jednog poslanika SNS u plenumu čuli čak i predlog da se opoziciji zabrani da u Skupštini bilo šta kaže bar dva-tri meseca, pozivajući se pri tome na rezultate beogradskih izbora”, kaže Branka Stamenković, poslanica DJB i dodaje da je cilj jednopartijski sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari