Tepić: Vojska skidala oružje sa stokova za potrebe Slobodana Tešića 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Poslanica i potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije pitala je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da li je tačno da je u slučajevima ugovaranja posla sa firmama Slobodana Tešića, trgovca oružjem i sponzora SNS, kada namenaska industrija nije imala dovoljno oružja, Vlada Srbije nalagala vojsci da sa svojih stokova skine nedostajuće naoružanje.

Prema rečima Tepićeve, to skinuto oružje potom je SDPR prodavao Tešićevoj firmi Karso sa Kipra.

„U to vreme, kada se to događalo premijer Srbije bio je Ivica Dačić, a ministar odbrane Aleksandar Vučić. Pitam zato i aktulenog ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića da li Slobodan Tešić i dalje ima diplomatski pasoš i da li je njegova ćerka Danijela zaposlena u ministarstvu spoljnih poslova“, navela je Tepić, upitavši i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da li je tačno da je rezultat njegovog petnaestominutnog razgovora sa Goranom Todorovićem, vlasnikom firme GIM u kojoj je zaposlen otac ministra Nebojše Stefanovića, pred emisju Upitnik na RTS, bilo to što se Goran Veselinović aktivno uključio u trgovinu oružjem.

Ona je pojasnila i da nikada nije tvrdila da se Vučić sa Todorovićem čuo telefonom i da se to dogodilo u RTS.

„Do sastanka je došlo na nekom drugom mestu i on je trajao petnaest minuta i samim tim nevešta odbrana Vučića deluje smešno“, rekla je poslanica SSP, dodajući da je jasno svima da Vučić nedeljama izbegava da odgovori na njena postavljena pitanja.

Na pitanje novinara da li je tužilaštvo reagovalo na neki od do sada iznetih dokaza, ona je istakla da reakcije nije bilo, iako je tužilaštvo do sada moglo da pokrene postupak ispitivanja svih navedenih stvari.

„Ovde čak nisu važni ni sami ugovori kao takvi, već imate školski primer trgovine uticajem“, rekla je Tepić i navela kao primer kada „tatina firma ili firma koju tata zastupa ne može da obavlja posao bez saglasnosti ministarstva koje vodi sin. Dokle god dišem iznosiću podatke do kojih dolazim. Ovo se mora isterati na čistac, jer je ovo neodbranjiva situacija i zato senadam da će se tužilaštvo u jednom trenutku bar zbog sramote probuditi“, zaključila je Marinika Tepić.

Ponovila je da Vučić do sada nije odgovorio na pitanje kako se dogodilo da sponzor SNS postane legitimni član državne delegacije, odbija da odgovori zašto su oteti naši državljani u Libiji i kako je potpisan ugovor sa Kalidom Al Šarifom, koga je UN označio kao vođu terorističke organizacije koja je odgvorna za napad u Španiji.

Ona je rekla da „vođa libijskog ogranka Al Kaide“ ima ugovor sa Tešićevom firmom o „velikoj količini detonatora“ i da se na dva ugovora pojavljuju firme, kako je istakla, Slobodana Tešića „Partizan arms“ i „Karso“.

„To je zapravo jedna hobotnica firmi Slobodana Tešića koje su se stapale jedna u drugu. Osim ove dve firme u pojedinačnim ugovorima su se pojavljivale i Tešićeve firme koje su preimenovane u Tehnoglobal i Partizan teh. Kada raščlanite ovu hobotnicu, vi vidite da su sve one bile pojedinačno povezivane za trgovinu oružjem“, navela je Tepić i ponovo upitala predsednika Srbije zašto su oteti radnici srpske ambasade u Libiji koji su potom ubijeni, a za koje je sam predsednik Srbije izjavio da je njihova otmica povezana sa trgovinom oružjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari