Teško do smene Vučića 1Foto: FoNet/ Branko Vučković

Bez obzira na tvrdnje opozicije da predsednik krši Ustav Srbije, teško se može očekivati da će sadašnji predsednik Aleksandar Vučić biti smenjen, uzimajući u obzir uslove koje za to treba ispuniti.

Prema Ustavu i Zakonu o predsedniku republike, razrešenje predsednika može Narodnoj skupštini da predloži najmanje jedna trećina narodnih poslanika ako smatra da je on povredio Ustav, a postupak za razrešenje pokreće se većinom glasova svih narodnih poslanika. Ustavni sud dužan je da u roku od 45 dana od dana kad je pokrenut postupak za razrešenje odluči o tome da li je predsednik Republike povredio Ustav. Ako Ustavni sud odluči da je predsednik povredio Ustav, predsednik biva razrešen ako za to glasaju dve trećine narodnih poslanika. Ali, ako Ustavni sud odluči da predsednik nije povredio najviši pravni akt, postupak za razrešenje se obustavlja kad odluka Ustavnog suda bude objavljena u „Službenom glasniku Republike Srbije“.

S obzirom na to da opozicija u Narodnoj skupštini nema ni blizu jedne trećine poslanika, (u najboljem slučaju opozicionih poslanika, bez radikala, ima 62) opoziciji je onemogućeno da pokrene tu inicijativu, a kamoli izglasavanje većinom glasova pokretanja postupka za rezrešenje.

Drugi način smene predsednika zbog kršenja Ustava, koji opet dolazi do Skupštine je narodna inicijativa. Saša Janković, lider PSG, je na svom tviter nalogu najavio da će od jeseni krenuti prikupljanje potpisa građana za inicijativu za smenu Vučića. „Od jeseni prikupljaćemo potpise za inicijativu za njegovu smenu zbog kršenja Ustava. Otvoreno preuzima nadležnosti drugih državnih organa i državnu vlast je potčinio svojoj stranci. Nesposobnost i plašljivost mu Ustav ne zabranjuje“, napisao je Janković. Od njega juče, do zaključenja ovog izdanja Danasa, nismo dobili odgovor očekuje li podršku i drugih opozicionih stranaka za to.

U ovom trenutku ne može se jasno osetiti raspoloženje u opoziciji o toj inicijativi, ali se čini, da sa su mnogi obazrivi i ne žele ni da podrže ni da odbace ovaj predlog, ili pak ni ne odgovaraju na naše pitanje o planovima PSG.

U DS nam je rečeno da još ništa zvanično nije stiglo u stranku i da zato o tome nije bilo reči među demokratama. Podrška za sada jedno stiže od SDS. Marko Đurišić, funkcioner SDS, za Danas kaže da su u toj stranci „uvek podržavali inicijative za smenu raznih funkcionera ove pogubne vlasti i sami pokretali nekoliko njih“. „Kada PSG to bude organizovao, podržaćemo i njih“, naveo je Đurišić.

Zoran Ivošević, profesor Pravnog fakulteta Union, za Danas objašnjava da za narodnu inicijativu nije predviđeno koliko potpisa treba sakupiti. Nakon sedam dana prikupljanja potpisa, narodna inicijativa predaje se organu koji o tome odlučuje, a to je Skupština. Ivošević smatra da nema razloga da inicijativa o prikupljanju potpisa za smenu Vučića ne uspe, ali sumnja da će ona „proći“ Skupštinu s obzirom na broj poslanika vladajuće stranke.

Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida, navodi da u narodnoj inicijativi ne vidi potez koji bi suštinski mogao da promeni bilo šta a još manje da smeni Vučića.

– Najpre je diskutabilno da li će skupiti za njih zadovoljavajući broj potpisa, čime mogu da pošalju i lošu poruku biračima. I da uspeju u tome, do smene neće doći. Ovo više liči na ideju putem koje žele da ostanu prisutni u javnosti, da drže tenziju među svojim biračima a ne na suštinsku ideju koja strateški može da ugrozi Vučića – zaključuje Klačar.

Dveri i DJB pokušali u Skupštini

Poslednja neuspela opoziciona inicijativa za smenu Vučića u Skupštini bila je u februaru ove godine. Tada su predsednici poslaničkih grupa Dosta je bilo i Dveri predstavili su dve skupštinske inicijative, predlog da Skupština pokrene razrešenje predsednika i predlog da Skupština pokrene inicijativu za izglasavanje nepoverenja aktuelnoj Vladi Srbije. Predsednik poslaničke grupe Dveri Boško Obradović rekao je da postoji pet osnova da se u Skupštini pokrene inicijativa za razrešenje predsednika Vučića, a kao prvu naveo „njegovo kršenje Ustava Srbije po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije na KiM“. Kako je dodao tu je i kršenje člana 115 Ustava kojom se predsedniku zabranjuje obavljanje druge javne funkcije, jer nije podneo ostavku na mesto predsednika SNS. Treći razlog za razrešenje je prema njegovim rečima, „Vučićev konstantan uticaj i pritisak na pravosuđe i uticanje na sudske presude u pravosudnom sistemu Srbije“. Obradović je rekao da je među razlozima za razrešenje Vučića to što je učestvovao „na lokalnim izborima 4. marta gde se pojavljuje kao nosilac liste u više mesta“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari