Trajković: Haradinaj odlaskom održao "moralni čas" Tačiju i Veseljiju 1Rada Trajković Foto: N1 (Arhiva)

Predsednik Kosova Hašim Tači i predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji su već saslušani u vezi sa optužbama za zločine na Kosovu, izjavila je predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković za N1 i ocenila da je Ramuš Haradinaj ostavkom i odlaskom u Hag, održao „moralni čas“ Tačiju i Veseljiju.

Trajković je u Danu uživo TV N1 rekla da je više od 40 osoba na Kosovu dobilo pozive da se pojave u Hagu u svojstvu osumnjičenih ili svedoka, a da je srpskoj zajednici najinteresantnije kada će početi proces protiv takozvane dreničke grupe, koja je u izveštaju Dika Martija osumnjičena za kidnapovanje Srba i trgovinu organima.

Ona je potvrdila navode poslanika Samoopredeljenja Dževada Svecla da su Tači i Veselji već saslušani, ali ne u Hagu.

„Sigurno znamo da je i Kadri Veselji bio pozvan. Ja iz međunarodnih izvora imam informaciju da je u Sloveniji dao izjavu, ali krijući to od javnosti“, rekla je Traković.

Po njenim saznanjima, sa Tačijem je, dok je trajala istraga, razgovor vođen u njegovom kabinetu u Prištini i trajao je više sati.

„Priča se da je odatle izašao potpuno zbunjen od načina i argumenata sa kojima je suočen tokom istrage. I za njega se govori da je pozvan i da je dao izjavu, ali se to krije“, rekla je Trajković.

Po njenoj oceni, Ramuš Haradinaj je ostavkom i odlaskom u Hag, održao „moralni čas“ Hašimu Tačiju i Kadriju Veseljiju, poručujući da mu funkcija nije bitna već da ide da se bori za Kosovo.

Tim potezom kosovski premijer u ostavci uradio je dve stvari – odložio pritiske da se ukinu takse na robu iz Srbije, a sa druge strane je, prihvatanjem odlaska „stvorio uslove za mirnu predaju procesu koji se protiv njega vodi u Hagu“.

Tačiju je, po oceni Rade Trajković, važno da se nastavi dijalog s Beogradom, jer je to način da se odloži proces za trgovinu organima.

„Ostao je samo taj institucionalni vakuum koji koristi Tači… Tačiju je važno da se nastavi dijalog jer se on se boji za svoju političku i institucionalnu budućnost. On je prvooptuženi za trgovinu organima. U tom kontekstu mislim da im je Haradinaj održao moralni čas“, rekla je Trajković.

Haradinaj je, prema njenom uverenju, „pokazao albanskom glasačkom telu koliko mu fotelja nije prioritet, a koliko Tačiju jeste“.

„Zna se da materijal o trgovini organima poseduju mnoge zelje, a između ostalog i Rusija. I s obzirom na njenu tradiciju i želju da bude prisutna na Balkanu, ne verujem da neće koristiti to za uticaj na lidera za sledeći pregovarački proces. Tu vidim i pritisak na Tačija. Da bi ostao politički aktivan on prihvata transparentne i manje transparentne dogovore sa svima, lišavajući se tradicionalne lojalnosti Americi“, ocenila je Trajković.

Ona je rekla da su vanredni parlamentarni izbori na Kosovu neizbežni.

„Kosovska vlada nema premijera. Ako bi Tači kao predsednik predložio novog mandatara, onda bi imali problem jer Ramušova partija najverovatnije ne bi bila u vladi u kojoj on ne bio njen predsednik. Opozicija se izjašnjava da ne žele u stvaranje nove vlade, već da idu na izbore“, rekla je Trajković.

Prema pojedinim informacijama, Srpska lista je prihvatila predlog Tačija da formira novu vladu „ali sve zavisi od međunarodnih predstavnika“ čiji predstavnici, po njenoj oceni, više nisu jednoglasni po pitanju Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari