Transparentnost Srbija: Predlog zakona o sprečavanju korupcije ne rešava probleme iz prakse 1Foto: Logo

Transparentnost Srbija saopštila je danas da Predlog zakona o sprečavanju korupcije koji će se naći na dnevnom redu nove sednice Skupštine Srbije ne rešava probleme i da ne daje zadovoljavajuća rešenja između ostalog ni u pogledu sprečavanja zloupotrebe javnih funkcionera za političku promociju, odnosno funkcionersku kampanju.

U saopštenju je navedeno da nisu dobra rešenja ni koja se tiču izbora direktora i načina izbora članova Odbora/Veća Agencije za borbu protiv korupcije, kumulacije funkcija, rešavanja sukoba interesa, prijavljivanja imovine i kažnjavanja davanja lažnih podataka o imovini i prihodima javnog funkcionera.

„Predlog je pogoršan u odnosu na prethodne nacrte, tako što su iz kruga javnih funkcionera isključeni oni koji svoje funkcije vrše u privrednim društvima, koje osnivaju javna preduzeća, i u neprivatizovanim privrednim subjektima“, navode iz Transparentnosti.

Zakon je trebalo unaprediti 2014. godine, a prema obavezama iz pregovaračkog poglavlja 23, 2016. godine. Predlog zakona, koji je upućen u skupštinsku proceduru, ne rešava sve probleme koji su uočeni u praksi.

„Iako je o nacrtu ovog zakona organizovana javna rasprava tri puta, Ministarstvo pravde, suprotno obavezi iz člana 41. Poslovnika Vlade, nije objavilo izveštaj sa javne rasprave u kojem bi ukazalo zbog čega smatra da su dobijeni predlozi neprihvatljivi, odnosno da su rešenja koja predlaže bolja od onih koja su sugerisali učesnici javne rasprave“, navodi se u saopštenju.

Transparentnost ukazuje da ne postoji ni obrazloženje zbog kojeg je navodno neophodno o tom aktu raspravljati u hitnoj proceduri.

„Reč je o obavezama za koje je prvi rok istekao 31. decembar 2016, a novi dodatni rok je 31. decembar 2019, dok je početak pune primene zakona predviđen za septembar 2020. Predlažemo da Skupština o ovom predlogu raspravlja u redovnoj proceduri, što bi omogućilo temeljno razmatranje svih spornih pitanja“, ističu iz Transparentost Srbije.

Predlog zakona o sprečavanju korupcije biće na dnevnom redu sednice Skupštine Sbrije koja počinje sutra

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari