Trifunović: PSG neće u Savez za Srbiju iz više razloga 1Sergej Trifunović Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Novi predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović izjavio je za N1 da je cilj njegovog ulaska u politiku ujedinjenje cele opozicije, ali je poručio da PSG neće ući u Savez za Srbiju.

„PSG je nastao kao čista ideja da se formira neka opozicija, jer tada kad je nastao, u toj žabokrečini nije bilo ničega“, rekao je Trifunović i dodao da je on u taj pokret doveo gomilu ljudi, od kojih je njih 65 posto zapalilo iz pokreta“.

Branislav Trifunović, Sergejev brat i „ikona protesta“, kako ga je on nazvao, označio je Sašu Jankovića, bivšeg predsednika PSG kao „čoveka službe“. „Ja sam mislio da on to nije, međutim, prekjuče, kad sam izabran, na sednici sam video gomilu stvari, o kojima ću tek govoriti“, rekao je Trifunović. Saša Janković je, kaže, dao ostavku na Tviteru, a njemu je, dok je sedeo u kafiću palo na pamet: „Ja sam osnivač Pokreta, ja sam njegov član, imam pravo i da se kandidujem. Nazvao sam prijatelje, prvo su svi umrli od smeha, a onda su rekli – j*** te, to uopšte nije loša ideja, zvuči suludo,ali nije loša ideja, to mi je i Đilas rekao“. O optužbama na račun bivšeg lidera PSG Jankovića, kaže: „To nisu optužbe, to su zapažanja“. Na izbornoj skupštini pre tri dana, bila je cela ekipa koja je danas dala ostavke…Ja sam saznao nekoliko zapanjujućih činjenica, jedna od njih je da je Pokret pre mesec dana zabranio pristup novim članovima, to se inače radi kad stranka dođe na vlast pa zabrani nove članove, zbog preletača…A onda je i Rade Veljanovski rekao da je pokret ugašen i da više ne postoji, oni su kao došli da stave ključ u bravu“.

Govoreći o odnosu PSG, Saveza za Srbiju i ljudi koji vode proteste koji se svake subote održavaju u Beogradu, ali i u drugim gradovima u Srbiji, Trifunović kaže da se „već nakon ostavke Saše Jankovića, PSG pridružio protestima“.

„Što se tiče SZS, PSG neće u taj savez, iz više razloga – jedan je i lični razlog, jer sam ja sam ušao u ovo slušajući ljude koji su zgroženi političarima…Ja ću da žrtvujem svoj lični život, upravo da bih privukao pristojne ljude, kojima se gade recimo, Jeremić i Đilas…ja i Đilasu kažem – ti moraš da stalno ponavljaš da si pogrešio…I ako sam ja ušao da bih privukao te ljude, ne mogu da ih odbacim time što bih ušao u SZS“, objasnio je Trifunović.

On hoće, kako kaže, da radi na ujedinjenju opozicije na svim nivoima, kao i da oslobodi ljude straha. Na pitanje kako je to moguće, ako neće da se pridruži Jeremiću i Đilasu, Trifunović kaže: „Pa šetaju i Jeremić i Đilas i Borko Stefanović…Što kaže Boško Obradović – ako Goran Marković i ja ne šetamo zajedno, visićemo odvojeno“. Za kritičare je, kaže, Đilasov čovek kojeg on plaća da priključi PSG Savezu, što, naglašava, nije tačno.

Trifunović: PSG neće u Savez za Srbiju iz više razloga 2
Foto: Beta/Emil Vaš

Na pitanje kako vidi proteste u Srbiji, on je rekao da ih vidi kao stvaranje kritičke javnosti. „I Branislav Trifunović isto priča, on je taj koji je naterao ove da naprave ugovor sa narodom. S tim što taj ugovor treba da se napravi temeljno, jer nemamo više prava na grešku, ne smemo da dozvolimo više bilo kakvu grešku“, rekao je i dodao da će i on učestvovati u „stvaranju tog ugovora“.

U javnosti se priča o mogućim vanrednim parlamentarnim izborima. Trifunović kaže da misli, da iako budu raspisani, da će ih opozicija bojkotovati. „Ako uopšte OEBS dozvoli Vučiču da raspiše izbore, a mislim da neće, jer on o tome ne odlučuje, ali ako ih i bude, opšti stav je da niko od nas ne učestvuje u tome“, kazao je Trifunović. O tome da je teško biti opozicija van parlamenta, Trifunović kaže da je postao „upravnik firme u stečaju pre tri dana i da o parlamentu još ne razmišlja“ i dodaje da je Pokret koji ima dve hiljade članova, dan posle njegovog imenovanja dobio je novih 50 članova. Na pitanje kakav je njegov stav o „krupnim“ temama, poput Kosova, Trifunović kaže da je „Kosovo vruća tema koja se postavlja kao jedan jedini uslov kao rešenje bilo čega“. „A mi unutra imamo 350 nesređenih stvari – od sudstva, instutucija koje su izgubile legitimitet, preko kriminala, korupcije i nesređenih puteva…Na žalost, ta bivša srpska pokrajina više nije srpska, ta teritorija je izgubljena, ajde da kažemo oteta. I to je jedna velika krijumčarska zona. Ne možemo da vratimo Kosovo, to je sigurno. A mi smo i protiv razgraničenja koje ova mafijaška koalicija koristi za potkusurivanje“, izjavio je Trifunović.

Ono što treba da se radi je da tim ljudima dole bude bolje, da se radi na pomirenju s Albancima, jer kaže, ima dosta Albanaca kojima su „Tači i Haradinaj isto što su nama Vučić i ekipa ovde“. „Ne možemo da ulazimo u rat sa Amerikancima, ali stolicu u UN im nećemo dozvoliti…jer ako Rusija neće da ga prizna, zašto nas terate da ga priznamo“, dodao je on. O stalnim sukobima i oštrom rečniku koji koristi na društvenim mrežama, zbog kojih često završi u tabloidima, Trifunović kaže da odgovara istim rečnikom koji koriste i oni koji ga napadaju. Recimo, napadom na saradnicu Telegrafa.

Na pitanje zašto koristi seksualne konotacije, kaže da reč kurva nije povezana sa seksom. „Povezana je sa moralnom prostitucijom“, dodaje. Sad sam predsednik pokreta, sad više neću, ali do prekjuče sam mogao, rekao je Trifunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari