Trivan: Koristićemo iskustva evropskih zemalja 1Foto: Ministarstvo za zaštitu životne sredine

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan sastao se danas sa ambasadorom Češke Republike u Srbiji Tomasom Kučtom, s kojim je vodio otvoren i prijateljski razgovor o aktuelnim pitanjima u oblasti zaštite životne sredine.

Ministar Trivan je ukazao da su dobri odnosi Srbije i Češke osnova za nastavak saradnje koja će doprineti realizaciji ciljeva za dobrobit životne sredine dveju zemalja i regiona. „Evropske zemlje prednjače kada je u pitanju zaštita životne sredine, i ova iskustva su značajna Srbiji koja razvija dobre odnose u oblasti životne sredine sa svim zemljama u regionu“, istakao je Trivan. On je izrazio spremnost Srbije da u procesu uključivanja u zajednicu evropskih država koristi iskustva zemalja koje su tim putem već prošle, i tako izbegne moguće greške i ubrza proces pristupanja EU. Trivan je naglasio da je Ministarstvo utvrdilo stanje i potrebe lokalnih samouprava po pitanju realizacije projekata za zaštitu životne sredine, što je dobra osnova za dalje investiranje u ovu oblast, naročito u oblast prerade otpadnih voda i upravljanje komunalnim otpadom. „Budno pratimo šta rade zemlje u okruženju, a u onome što želimo da postignemo, svesni smo da ne možemo sami. Imamo solidnu nauku, znanje, ali nam nedostaju investicije i deo tehnologije“, istakao je.

Ambasador Kučta je izrazio spremnost svoje zemlje da pomogne Srbiji u postupku pridruživanja Evropskoj uniji, i prenese pozitivna i negativna iskustva Češke u procesu usvajanja evropskih ekoloških tekovina, kako u pogledu strateških pitanja, tako i manjim projektima za rešavanje konkretnih problema u životnoj sredini.

Razmenjujući stavove o aktuelnim problemima i trendovima u životnoj sredini, sagovornici su se saglasili da postoji obostrana otvorenost i zainteresovanost za proširenje saradnje dve zemlje u zaštiti životne sredine. Dogovoreno je da se razmena iskustava i saradnja intenziviraju pre svega po pitanjima pošumljavanja, remedijacije zemljišta, zaštite predela i upravljanja zaštićenim područjima, a da se prvi susret s češkim stručnjacima održi već u martu mesecu naredne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari