Trivan: Srbija i Grčka zajedno u borbi za zaštitu životne sredine 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

Predstavnici Srbije i Grčke potpisali su danas memorandum u oblasti zaštite životne sredine koji otvara novu stranicu u odnosima dve države i još bolje mogućnosti da se unapredi stanje u ovoj oblasti.

Saradnja u zaštiti životne sredine značajno je sredstvo mira i put jačanja odnosa u regionu neohodnih za ostvarivanje evropskih ekoloških standarda, poručili su ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan i ministar životne sredine i energetike Grčke Sokratis Famelos.

„Dogovorili smo se da zajednički učestvujemo u regionalnim inicijativama, ne samo u regionu, već i u evropskim i svetskim okvirima“, rekao je Trivan, a prenelo Ministarstvo zaštite životne sredine.

On je ukazao da će Srbija i Grčka u narednim godinama ostvariti široku saradnju u oblasti cirkularne ekonomije, prečišćavanja otpadnih voda, upravljanja čvrstim otpadom i posebnim tokovima otpada, zaštiti prirode i biodiverziteta, upravljanju zaštićenim područjima.

Za Srbiju je od velikog značaja razvijanje saradnje sa Grčkom u oblasti zaštite životne sredine, jer je ona jedna od najvažnijih članica Evropske unije, a istovremeno sa odličnim poznavanjem prilika u regionu spremna da pomogne Srbiji da preskoči godine zaostajanja u ekologiji i okrene se budućnosti, oslanjajući se na inovativni pristup i nova tehnološka rešenja, rekao je Trivan.

Famelos rekao je da Grčka u potpunosti podržava Srbiju na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji, i njene aktivnosti u okvirima međunarodnih organizacija kao štu su Ujedinjene nacije (UN) i UNEP.

Susret predstavnika preko 60 srpskih i grčkih kompanija iz oblasti zaštite životne sredine koji se održava u okviru dvodnevne posete, rekao je Famelos, predstavlja odličnu priliku ne samo za razvijanje saradnje na ekonomskom planu, već i za razmišljanje o zajedničkim projektima u regionalnim i evropskim okvirima.

„Prijateljstvo, solidarnost, zajednička saradnja i mir su naša budućnost. Zato gradimo mostove, kako bi povezali društva, ekonomije, države, zemlje. Verujem da je budućnostsamo u regionalnoj saradnji“, zaključio je Famelos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari