Trofejno oružje kao simbol dobrih odnosa 1Foto: EPA-EFE/ SHAMIL ZHUMATOV POOL

Usled afera Krušik i Ruski špijun susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Ruske Federacije Vladimira Putina pratilo je ogromno interesovanje medija, a glavna poruka je da su ekonomski dogovori na snazi i dalje i da se bliski odnosi Beograda i Moskve nastavljaju kroz vojnu saradnju.

Glavni simbolični čin kojim su posredno „dotaknute“ afere je to što je Vučić dobio na poklon trofejno oružje. Obojica predsednika pojavila su se na pres-konferenciji i odgovarala na pitanja novinara. Upitan o nedavnoj špijunskoj aferi u koju je umešan ruski obaveštajac, Vučić je istakao da je na sastanku sa Putinom razgovarao o svim temama i dodao da Srbija i Rusija imaju dobre odnose.

Putin je izjavio da u svim oblastima između dve zemlje postoji „istinska strateška saradnja“. On je naveo naveo da su razmotri ceo kompleks srpsko-ruske saradnje i razmenili mišljenja o situaciji na Balkanu. „Podržava se intenzivni politički dijalog. Predsednik Srbije i ja smo u stalnom tesnom kontaktu“, kazao je Putin. Po njegovim rečima, razgovor sa Vučićem je „kao i uvek“ protekao u prijateljskoj i konstruktivnoj atmosferi,

Na poklon puška Milana Obrenovića

Aleksandar Vučić izjavio je da je od Vladimira Putina na poklon dobio pušku Milana Obrenovića.

„Dobio sam pušku Milana Obrenovića, original, koju je Rusija kupila na jednoj svetskoj aukciji i to je bila njegova želja da meni pokloni“, rekao je Vučić. On je kazao da je na poklon dobio i vino iz Sočija.

„Vino na poklon sam dobio jer zna da volim vino, a za pušku mu beskrajno hvala. Tačno se vidi da je rađena za Milana Obrenovića. Neverovatan poklon“, rekao je Vučić u Sočiju medijima iz Srbije, javlja dopisnica Bete iz Rusije Zorana Bojić.

Putin: Rusija spremna da podrži kompromis

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je nakon susreta sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem da pozicija Rusije oko Kosova ostaje nepromenjena, ali da je spremna da podrži kompromisna rešenja ako su u korist Srbije.

Osnova za regulisanje problema mora da ostane Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN, gde su definisana osnovna pravila rešavanja konflikta, uključujući poštovanje teritorijalnog integriteta, kao i obezbeđivanje zakonskih interesa svih etničkih grupa u tom regionu, rekao je ruski predsednik na zajedničkoj konferenciji za novinare dvojice predsednika.

„Pri tom je Rusija spremna da podrži moguća kompromisna rešenja za kosovski problem, ako budu postignuta između Beograda i Prištine. Naravno da ćemo bez uslova podržati poziciju Srbije“, rekao je Putin.

On je naveo da je Vučićev i njegov jučerašnji razgovor u Sočiju bio „veoma koristan i sadržajan“, i da će sigurno doprineti daljem razvoju rusko-srpskog prijateljstva i strateškom prijateljstvu.

Srbija će biti obezbeđena gasom

Putin je izjavio i da će Srbija biti obezbeđena gasom, u svakom slučaju, po bilo kojim trasama, čak i ako Rusija ne postigne dogovor sa Ukrajinom oko tranzita u Evropu.

„Mi smo danas razgovarali o povećanju isporuka gasa u Srbiju“, rekao je Putin i ocenio da u privredi raste potreba za gasom.

„Možemo li bez ukrajinskog tranzita da obezbedimo veće količine gasa, to je pitanje koje razmatramo“, rekao je.

Putin je dodao da se učešće Srbije u Turskom toku razmatra sa balkanskim i evropskim partnerima.

Rekao je da deo gasovoda od Bugarske do granice sa Mađarskom „skoro gotov“, da je već 90 odsto cevi postavljeno, i da je pitanje pumpnih stanica skoro rešeno, odnosno, da je to „pitanje nekoliko nedelja“.

Putin je naveo i da Bugarska „namerno odugovlači realizaciju projekta na svojoj teritoriji“ pod spoljnjim pritiskom.

„Ako Bugarska neće, naći ćemo druge puteve za realizaciju naših mogućnosti u Evropi.“, kazao je on.

Rusija je, dodao je Putin, spremna da očuva ukrajinski tranzit gasa u Evropu, mada su, kako je naveo ukrajinski uslovi za to za sada neprihvatljivi. On je izrazio nadu da će ta pozicija biti usaglašena.

Postignut je dogovor da se poveća kapacitet podzemnog skladišta gasa sa 780 kubnih miliona na dve milijarde kubnih metara gasa, rekao je Putin.

Realizacija energetskih projekata neće ojačati samo energetsku bezbednost Srbije već i celog balkanskog regiona, ocenio je ruski predsednik.

Putin je kazao da Rusija predlaže Srbiji obnavljanje avio parka, pri tom ne samo u isporukama ruskih aviona, već i u organizaciji regionalnog centra za tehničko opsluživanje i remont ruske avio tehnike.

Ne bi bilo bombardovanja 1999…

Aleksandar Vučić je ocenio da su odnosi dve zemlje odlični i da Srbija računa na podršku Rusije u svim međunarodnim organizacijama, kao što može i Rusija na srpsku podršku u njima.

Vučić je rekao novinarima i da Srbija nije glasala ni za jedan međunarodni akt koji je bio protiv Rusije.

On je rekao da ljudi u Srbiji „više cene Putina nego što su cenili neke ranije ruske lidere“. Vučić je naveo da Srbija „ne bi bila bombardovana 1999. godine da je tada na vlasti u Rusiji bio Putin“.

„Preneo sam očekivanja o pitanju pregovora sa albanskom stranom imajući u vidu njihove najave“, rekao je Vučić i dodao da albanska strana „pokušava da iskamči samo priznanje, a da Srbija ne dobije ništa“.

On je ocenio da trgovinska saradnja dve zemlje raste i dodao da je dobio uveravanja od predsednika Putina da će Srbija moći da kupi dodatne količine gasa bez obzira na razgovore Rusije i Ukrajine.

Helikopteri stižu

Govoreći o vojnoj saradnji sa Rusijom, Vučić je ocenio da je ta saradnja odlična i dodao da je Srbija kupila „mnogo snažnih i dobrih stvari od Rusije“. „Putin me je prethodnog puta kada sam bio na Paradi pobede u Moskvi posavetovao šta da kupimo. Poslušao sam taj savet, i to treba da nam dođe u Srbiju“, kazao je predsednik Srbije.

Dodao je da će Srbija nastaviti da oprema svoju vojsku u skladu sa finansijskim mogućnostima. „Pogledajte samo kako nam je vojska izgledala pre šest godina, a kako je sada opremljena“, naveo je Vučić.

Vučić izjavio je da će helikopteri Mi-35M, koje je Rusija nedavno isporučila Srbiji, javnosti biti predstavljeni „u petak ili subotu“. „To su fantastične mašine, prave lepotice. To je sreća za svakog vojnika, za sve ljude koji znaju“, kazao je Vučić.

Srbija je prošle godine naručila od Rusije četiri helikoptera Mi-35M a helikopteri su pre dva dana dopremljeni na batajnički aerodrom transportnim avionom An-124 Ruslan.

„Ne pada mi na pamet da menjamo odnos“

Vučić je izjavio i da mu ne pada na pamet da Srbija menja odnos prema Rusiji. On je rekao da će sve češće da ide u Rusiju i Kinu i da niko van Srbije neće da određuje sa kim će Srbija da sarađuje.

„Dok sam na čelu Srbije niko u ime našeg naroda i građana neće da odlučuje sa kim ćemo da sarađujemo, pogotovo ne oni koji sarađuju sa njima više nego mi. Sada ćemo mnogo i lepo da sarađujemo i nikome nećemo zbog toga da se izvinjavamo“, rekao je Vučić.

Učesnici

Kremlj je na sajtu objavio da su u Sočiju održani razgovori Vladimira Putina sa Aleksandrom Vučićem, koji je boravio u „radnoj poseti“. Sa ruske strane učestvovali su šef diplomatije Sergej Lavrov, i predsednik Rusko-srpskog komiteta za ekonomsku i naučno-tehnološku saradnju Jurij Borisov, pomoćnik predsednika Jurij Ušakov kao i ministar odbrane Sergej Šojgu. Sa srpske strane učestvovali su ministri Zorana Mihajlović, Aleksandar Antić, ambasador u Moskvi Miroslav Lazanski i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari