Tusk u Prištini: Dijalog nema alternativu 1Foto: FoNet/AP

Predsednik Evropskog Saveta Donald Tusk sastao se danas u Prištini sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, piše RTK2.

Zvaničnik Evropskog saveta je poručio da bez sveobuhvatne normalizacije odnosa Beograda i Prištine i bez pune primene postignutih Sporazuma ne vidi kako bi se ostvario i upotpunio odnos sa EU.

Predsednik Kosova Hašim Tači i prvi čovek Evropskog Saveta Donald Tusk razgovarali su iza zatvorenih vrata, a nakon sastanka koji je trajao oko sat vremena izašli su pred novinare., stoji na RTK2.

Jedna od glavnih tema bila je normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

„Znam da će to biti teško ali sam uzdržani optimista. Posle mog jučerašnjeg sastanka sa Aleksandrom Vučićem i današnjeg ovde, vraćam se kući kao veći opstimista a sa malo manje bojazni i opreza nego što je to bilo juče“, kaže Tusk.

Predsednik Kosova je istakao da će Pirština biti posvećena sprovođenju postignutih sporazuma ali i „pomeranju prema završnom zakonski obavezujućem sporazumu“.

„On će omogućiti obostrano priznanje i integraciju u EU. Kosovo ostaje zainteresovano ne samo da nastavi dijalog sa Srbijom već i da isti pretvori u pravi proces pomirenja i izgradnju trajnog mira u regionu. U funkciji ovogo cilja ja koordinišem svim aktivnostima sa našim institucijama ali i sa našim međunarodnim partnerima“, naveo je predsednik Kosova.

Predsednik Kosova je poručio da je u predhodnim mesecima po tom pitanju vodio mnoge važne razgovore u Londonu, Parizu, Vašingtonu i Briselu.

„Dozvolite mi da kažem da će dijalog biti jedno od najvažnijih pitanja o kojem će se razgovarati u Berlinu na sastanku sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel 9. maja na Dan Evrope“, istakao je Tači.

Donald Tusk se zahvalio obojici predsednika, kako kaže, zbog njihovog ličnog zalaganja u dijalogu.

„Znam da je to teško i emotivno pitanje za obe strane ali nema održive alternative pravoj normalizaciji. Ustvari sve se svodi na strateški izbor i ja sam siguran da će se takav izbor isplatiti na duži rok“, kaže evropski zvaničnik, prenosi RTK2.

O evropskim integracijama i Samitu u Sofiji

Prema rečima zvaničnika, tokom Samita u Sofiji biće podvučena podrška evropskoj perspektivu celog regiona i samit treba da služi za poboljšanje veza u regionu.

„Treba ostaviriti razmene ljudi, kao što je recimo program „Erasmus+“, takođe iskoristićemo priliku da porazgovaramo o tome kako da odgovorimo na zajedničke bezbednosne izazove oko trgovine ljudima i organizovanog kriminala“, naveo je Tusk.

„Mi ćemo dati naš puni doprinos u agendi ovog samita. Adresiraćemo zajedničke izazove, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, terorizam i krijumčarenje ljudi. Složili smo se da stovirmo pozitivan trenutak, ali se moraju prevazići političke prepreke“, istako je Tači.

Donald Tusk je čestitao ratifikovanje Sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom, navodi se na RTK2.

„To približava Kosovo bar za jedan korak viznoj liberalizaciciji. Takođe, pokazuje da je moguća prekogranična saradnja po pitanjima koja su od životnog značaja za sve. Činjenica je da ćete nastaviti proces reformi uz poštovanje svih međunarodnih obaveza. U najboljem interesu je da se nastavi borba protiv organizovanog kriminala na efikasan način, a to zahteva politički konsenzus. Sve moje kolege u Brisalu će svakako oceniti dostignuća u ovoj oblasti, to može poslužiti kao primer za ugled za neke vaše susede“, naveo je predsednik Saveta Evrope.

Tači je istakao da Kosovo ima hitnu potrebu za članstvo u EU.

„Kosovo ima evropsku perspektivu a naša minimalna očekivanja su da u što kraćem periodu dobijemo status zemlje kandidata EU. Obavestio sam predsednika Tuska o svim ispunjenim uslovima koje je EU postavila i zatražio sam podršku u ubrzanju procesa za odlučivanje za pristup Savetu Evrope“, rekao je Tači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari