Tužiteljka je dužna da se oglasi o Palmi 1Foto: FoNet/Božana Pavlica; Beta/Milan Obradović

Očigledno je da je ovaj navodni svedok politički namešten, da je član Stranke slobode i pravde, što se može videti na nizu fotografija…

Mogao je bar da presvuče džemper… Ne bih se, stvarno, upuštao u komentarisanje toga, rekao je kratko za Danas Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije, odgovarajući na pitanje o podvođenju maloletnica u Jagodini, u organizaciji njegovog koalicionog partnera Dragana Markovića Palme, odnosno na tvrdnje svedoka da je na takvim „žurkama“ bio prisutan i Dačić.

Dragan Marković Palma objavio je niz fotografija na društvenim mrežama, na kojima se, prema njegovim tvrdnjama, vidi da je svedok čiji je identitet na emitovanom snimku zaštićen, „u veoma prisnim odnosima sa Marinikom Tepić“, potpredsednicom SSP. Marković je naveo ime i prezime u svedoka u svojoj objavi, dok smo mi u citatu stavili inicijale: „Ovo je B. R., ‘lažni svedok’ Marinike Tepić, čovek koji je izneo najgnusnije laži protiv Dragana Markovića Palme i Grada Jagodine. Taj čovek živi u Beogradu i sa priloženih slika se može videti da je taj tobož ‘nezavisni svedok’ u stvari član Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa i da je u veoma prisnim odnosima sa Marinikom Tepić. To je taj ‘lažni svedok’ koji je navodno video kako je Marinika došla u Jagodinu i da je nakon toga rešio da ‘svedoči’. Po satu na video-snimku i na slici može se videti da se radi o istoj osobi. Tražićemo od tužilaštva da utvrdi kredibilnost svedoka i njegovo psihološko stanje“, piše na Fejsbuk stranici koja nosi ime predsednika Skupštine opštine Jagodine.

Svedok je svedok

Upitan da li je osoba koja je svedočila o dešavanjima u Jagodini zaista član SSP-a, kako Dragan Marković Palma tvrdi, zamenik predsednika SSP Borko Stefanović rekao je za N1 da je potpuno nevažno „da li je neko iz SSP, JS ili SNS ukoliko se ohrabrio i počeo da govori jasno i glasno ono što se šapuće u Jagodini i u drugim opštinama širom Srbije već godinama, da ne kažem decenijama“. Stefanović je rekao da je u pitanju stvar koja mora da se raščisti do kraja, kao i da imaju još dokaza i iskaza. „I mi iz SSP imamo još dokaza i iskaza i neće na ovome da se završi. Jer ovo za nas nije političko-stranačko pitanje… Ovo nije suđenje svedoku i ne razumem od kakvog je značaja da li je neko član bilo koje stranke – i da je član SNS sa ovakvim svedočenjem i ovakvim činjenicama koje je izneo – to je ono na šta tužilaštvo treba hitro da reaguje i da počne da ispituje, ali od glave, ne od repa“, zaključio je Stefanović.

– Što se tiče prikazanog iskaza prikrivenog svedoka, verodostojnost njegovog iskaza u načelu ne bi trebalo da zavisi od njegove stranačke pripadnosti ili političkih preferenci. Ali, u ovom društvu činjenica je da zavisi, i te kako. Taj svedok, da bi njegov iskaz imao vrednost dokaza, mora svoj identitet otkriti tužilaštvu. Takođe, mora se utvrditi kakve veze postoje između njega i Dragana Markovića, gde i koji posao je radio i da li mu je taj posao omogućio da sazna činjenice o seksualnim zloupotrebama o kojima je govorio. Takođe, tužilaštvo treba da sasluša i druga lica koja su radila isti ili sličan posao na istom mestu – kaže za Danas Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava.

Svedocima se mora obezbediti ozbiljna zaštita, napominje ona, jer lice koje je javno dalo iskaz skrivene fizionomije i modifikovanog glasa, očigledno ima osnova da strahuje od osvete moćnih pojedinaca kakav je Palma.

– Ako bi se pokazalo da je ovaj svedok blizak SSP, to bi verovatno u očima javnosti umanjilo verodostojnost njegovog iskaza. Teško mi je da poverujem u tako nešto, zato što poznajem Mariniku Tepić i uverena sam da ovome nije prišla lakoverno i olako. Međutim, kad je reč o tužilaštvu, ma kakva da je politička orijentacija ovog skrivenog lica, to ne bi smelo da utiče na ocenu verodostojnosti njegovog iskaza. Sve ovo što govorim je zasnovano na pretpostavci da imamo bar neko nepristrasno, nezavisno i profesionalno tužilaštvo. Nažalost ta pretpostavka je ovde oboriva – kaže Rakić Vodinelić.

Stočna pijaca, a ne žurka

Srđan Milovanović, direktor kompanije Kopernikus, kojeg svedok, takođe, pominje kao prisutnog tokom podvođenja maloletnica u Jagodini, u pisanoj izjavi za Danas kaže da to nije istina.

– Nije istina da sam prisustvovao takozvanim žurkama koje se pominju i to izričito tvrdim. U navedenom hotelu u Jagodini sam bio samo jednom pre desetak godina kada je upriličena proslava tokom dana i kojoj su prisustvovale mnoge zvanice sa svojim supružnicima i decom. Upravo je i takva atmosfera bila, porodična i pozitivna – kaže Milovanović.

Podsetimo, bivši radnik u hotelu u Končarevu, rodnom selu Dragana Markovića Palme, rekao je između ostalog sledeće: „Konkretno, gde sam prisustvovao lično, jedna žurka je bila iznad bazena i hotela Alfa, gde je u prisustvu Srđana, vlasnika Kopernikus televizije i vlasnika Knez petrola, ministra Antića, Dačića i ekipe. Sad ne znam, eto, da ne bude da nešto lažem, devojčice koje su sedele iza mene sve vreme su nakon tog koncerta, prvo su poslagani svi paneli, koje je on tamo naručio da se ne vidi ništa, ispražnjen je ceo bazen, ljudi su poslati kućama. I onda su devojčice, jedna po jedna, ustajale i predstavljale se odakle su došle, šta vole, šta ne vole. To je više ličilo na stočnu pijacu nego na žurku.“

Tužilaštvo u Jagodini je pristrasno

Tokom jučerašnjeg dana objavljena je i vest da je Više javno tužilaštvo u Jagodini formiralo predmet na osnovu tvrdnji Marinike Tepić na račun Dragana Markovića Palme, ali i još nekih osoba, za podvođenje žena. Imajući u vidu da je pre ove vesti poslanica Jedinstvene Srbije Marija Jevđić izjavila da je Marković bio u Tužilaštvu da da izjavu i traži da se „rasvetle svi navodi navodnog svedoka“, postavlja se pitanje da li je reakcija tamošnjeg tužilaštva nastupila zbog samoinicijativnog odlaska predsednika Skupštine opštine Jagodine, ili po službenoj dužnosti. Viši javni tužilac Radoslav Vučković potvrdio je za RTS da je dat nalog policiji za prikupljanje svih potrebnih obaveštenja, nakon čega će biti odlučeno da li je eventualno izvršeno neko krivično delo. Predmet je formiran i na osnovu zahteva koji je Marković podneo Tužilaštvu, za utvrđivanje svih okolnosti u vezi sa navodima sa konferencije za novinare Marinike Tepić.

– U svakom slučaju potrebno je da javno tužilaštvo povede postupak povodom tvrdnji da je Dragan Marković Palma, sa svojim političkim društvom, seksualno iskorišćavao maloletnice, jer tvrdnje o tome ne dolaze samo s jednog mesta. Pokrenuto je dakle jedno ne samo etičko, već i krivičnopravno pitanje. Postoje osnovi sumnje da su možda izvršena krivična dela obljube zloupotrebom položaja iz čl. 181 Krivičnog zakonika (KZ), čije žrtve mogu biti  maloletne i punoletne devojke i delo podvođenja i omogućavanja polnog odnosa iz čl. 183 KZ, koje inkriminiše radnje prema maloletnicama. Postupak bi imalo smisla voditi ne samo prema Palmi već i prema svim drugim licima na koja ukažu svedoci – smatra Vesna Rakić Vodinelić.

Kako dodaje, mesno je nadležno javno tužilaštvo u Jagodini, gde postoje i osnovno i više tužilaštvo. Međutim, napominje naša sagovornica, zbog gazdinskog položaja Palme u Jagodini, ima mesta i potrebe za prenošenje nadležnosti na tužilaštvo u nekom drugom gradu, na osnovu Zakona o javnom tužilaštvu.

– Za prenošenje nadležnosti iz Jagodine u neko drugo tužilaštvo nadležan je republički javni tužilac, po čl. 32 Zakona o javnom tužilaštvu, te se Zagorka Dolovac mora oglasiti makar povodom ove radnje – zaključuje naša sagovornica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari