U Berlinu nervoza zbog toga šta će Tramp reći o sporazumu Srbije i Kosova 1Foto: EPA-EFE/ TASOS KATOPODIS POOL

Mogućnost da predsednik Sjedinjenih Američkih Država prisustvuje sastanku predsednika Srbije i premijera Kosova je postojala i u julu, kada je taj sastanak odložen, odnosno pomeren za septembar.

Tako da najava da bi Donald Tramp mogao da prisustvuje predstojećem sastanku Aleksandra Vučića i Abdulaha Hotija u Vašingtonu početkom sledećeg meseca nije ništa novo – komentariše za Danas Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će sastanak predstavnika Srbije i Kosova u Vašingtonu najverovatnije biti održan 3. i 4. septembra, zato što „postoje naznake“ da će „u slučaju da se desi nešto važno“, na sastanak doći i predsednik SAD Donald Tramp.

„Pregovore o svim ključnim pitanjima o normalizaciji, ne o priznanju, vodimo pod okriljem Brisela, a ovo mora da bude nešto drugo“, rekao je Vučić.

Dušan Janjić podseća za Danas da je upravo ovakva formulacija najave sastanka bila i uoči odloženog prvog susreta dvojice zvaničnika.

– Očekuje se da bude potpisana takozvana sveobuhvatnija deklaracija i memorandum o saradnji čija bi osnovna poruka bila da se prekida period sukoba, odnosno da prelazi u period mira. To je, zapravo, jedina politička stvar koja se očekuje od tog sastanka. I to, opet, nije ništa novo. Američka strana hoće da podrži realizaciju konkretnijih ekonomskih tema, regionalne saradnje…  – kaže sagovornik Danasa.

Dodaje da je politizacija sastanka na kojem bi mogao da bude i Donald Tramp neminovna.

– I u Berlinu nervoza, jer se ne zna šta i na koji način će Tramp reći o tom sastanku. Očekujem da će napisati da je ovo istorijski sporazum, da dolazi era mira i rešavanja problema – zaključuje Dušan Janjić za Danas.

Najavljujući sastanak u Vašingtonu, Vučić je naveo i da je Srbija 1999. godine potpisala „delimičnu kapitulaciju“ i da mora da prestane da se ponaša „kao da se ništa nije dogodilo“.

– Vučić je svestan situacije, kao i da nema mnogo izbora. Pitanje je samo da li on može da napravi iskorak i okrene Srbiju ka evrointegracijama, a ukoliko se ispostavi da može, sigurna sam da za tako nešto neće naći podršku u sopstvenoj stranci, opoziciji, crkvi i akademskoj zajednici. Dakle, iskorak mora da napravi sam, ali uz podršku građana Srbije, koji tradicionalno pokazuje veću zrelost od elita – ocenjuje za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava.

Prema njenim rečima, Vučićev habitus, ali i, kako kaže, lična ograničenja sprečavaju ga da podršku koju uživa usmeri ka demokratizaciji i evropeizaciji Srbije. Osim toga, dodaje, ni društvo nema potencijala za takav iskorak.

– Bez razumevanja evropskog projekta i značajne podrške EU, Srbija će ostati na vetrometini bez razumevanja vlastitog  interesa. Tražeći oslonac u Rusiji i Kini i drugim akterima dodatno Srbiju udaljuje od evropskih civilizacijskih vrednosti. Srbija pogrešno procenjuje budućnost EU i stavlja se na stranu onih koji priželjkuju njen raspad, koji se neće dogoditi. Korona je pokazala sasvim suprotan trend i potencijal Evrope da se profiliše kao svetski akter – zaključuje Sonja Biserko za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari