U Bosni se veštački diže temperatura 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Stručnjaci za regionalna pitanja različito gledaju na izjavu šefa srpske diplomatije Ivice Dačića da „antisrpska politika postaje trend u regionu“, ali su saglasni da je neprihvatljiva i neodgovorna inicijativa SDA o ukidanju naziva Republike Srpske.

Dačić je govoreći na konferenciji na temu opasnosti od istorijskog revizionizma kazao da je „Republika Srpska ustavna kategorija i inicijativa za promenu njenog imena nema šanse da uspe, jer udara na Ustav propisan Dejtonskim sporazumom“.

– To nije tema o kojoj može da se razgovara. Takva inicijativa može da služi samo u propagandne svrhe… Antisrpska politika postaje vladajući trend u regionu… Misle da tako dobijaju neke poene. Mi hoćemo suprotno. Želimo stabilnu BiH i region, istakao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Dejan Šajinović, novinar Nezavisnih novina iz Banjaluke, navodi za Danas da je „ocjena da antisrpska politika postaje vladajući trend u regionu malo preteška, međutim mogu da razumijem zabrinutost Srba kada neko pokušava da promijeni ime političkog subjekta s kojim se oni identifikuju, kao što je to slučaj sa Republikom Srpskom“.

– U konkretnom slučaju radi se o zaista neodgovornoj najavi Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, ali ono što ja uvijek u takvim prilikama naglašavam jeste da se u najvećem broju ovakvih istupa u stvari na vještački način svjesno diže politička temperatura koja odgovara nacionalistima i s jedne i s druge strane. U zemlji poput BiH, u kojoj uzroci rata još nisu sanirani, gdje i dalje postoje hiljade žrtava čija tijela nisu pronađena a emocije su i dalje jake, neodgovorni političari manipulišu ljudima i na taj način skreću pažnju sa ekonomije, iseljavanja ljudi i drugih egzistencijalnih pitanja, smatra on.

Prema mišljenju Šajinovića, svaki put kada političari flertuju s populizmom, stvari vrlo lako mogu izmaći kontroli, a to se onda može svima obiti o glavu.

– Put populizma biraju političke kukavice, dok se hrabri lideri odlučuju da idu težim, ali jedinim ispravnim putem – da doprinesu pomirenju i liječenju ratnih trauma kako nam se takve stvari više ne bi ponavljale. Ali, na Balkanu očigledno nedostaje odgovornih lidera s pozitivnom vizijom, napominje naš sagovornik.

Dragomir Anđelković, istoričar i analitičar, kaže za Danas da je „antisrpska politika već dugo trend u regionu“.

– Ma koliko se Srbija trudila da unapredi odnose sa susednim državama, naši susedi ne mogu da pobegnu od nasleđa devedesetih. Srbija je trpela sankcije i suočila se sa ozbiljnim posledicama zbog onoga što se dešavalo devedesetih, ali to sa našim susedima nije bio slučaj, konstatuje on.

Anđelković smatra da je inicijativa SDA „udarac na ustavni poredak BiH, pokušaj izbacivanja Republike Srpske iz sastava BiH“. U tom kontekstu, ocenjuje da je trenutak da se RS obrati svetskim zvaničnicima, poput predsednika Amerike, Rusije i Kine, i obavesti ih o štetnom ponašanju SDA.

Vučić: Moraćemo da sarađujemo sa Hrvatskom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Davosu da Hrvatska i Srbija moraju da imaju mnogo bolje odnose ako žele da opstanu, da manje „zabijaju nož u leđa jedni drugima“, kao i da ceo region mora da se okrene od prošlosti ka budućnosti, preneo je juče RTS. Predsednik Srbije je pred odlazak iz Davosa učestvovao na panelu na temu „Stvaranje snažnog partnerstva za rast i mir na Zapadnom Balkanu“. Rasprava je bila zatvorena za javnost, a učestvovali su i premijer Hrvatske Andrej Plenković, premijer Makedonije Zoran Zaev kao i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić. Hrvatski mediji navode da su Vučić i Plenković imali priliku i za neformalni razgovor, javio je RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari