Odbornici Srpske radikalne stranke i Grupe građana „Vidovdan“ juče su posle višesatnih pregovora odustali od blokade prostorija Kosovskog okruga u Gračanici, izjavio je načelnik okruga Goran Arsić. Juče ujutro oko devet časova odbornici iz SRS i Grupe građana „Vidovdan“ ušli su u prostorije Kosovskog okruga i blokirali rad te institucije zbog problema u vezi sa primopredajom vlasti u kosovskim opštinama.

Odbornici Srpske radikalne stranke i Grupe građana „Vidovdan“ juče su posle višesatnih pregovora odustali od blokade prostorija Kosovskog okruga u Gračanici, izjavio je načelnik okruga Goran Arsić. Juče ujutro oko devet časova odbornici iz SRS i Grupe građana „Vidovdan“ ušli su u prostorije Kosovskog okruga i blokirali rad te institucije zbog problema u vezi sa primopredajom vlasti u kosovskim opštinama. Arsić je agenciji Beta rekao da je dogovoreno i da se primopredaja vlasti u kosovskim opštinama izvrši posle sastanka s ministrom za Kosovo i Metohiju Goranom Bogdanovićem. Predsednik Skupštine grada Priština Radovan Ničić iz SRS rekao je agenciji Beta da će odbornici SRS iz Prištine, Uroševca i Obilića u ponedeljak ponovo blokirati prostorije okruga ako problem ne bude rešen. Na lokalnim izborima 11. maja vlast u opštini Priština, Lipljan, Kosovo Polje i Obilić je pripala odbornicima SRS koji su napravili koalicije s nekoliko grupa građana.
Đakovica – Temelji crkve Svete Trojice u centru Đakovice zatrpani su slojem zemlje visokim više od jednog metra, dok su građevinski radovi na izgradnji gradskog parka, ispod kojeg se sada nalazi crkva, već u završnoj fazi, javlja KIM radio. Dvadestak radnika firme Balja, sa građevinskom mehanizacijom i materijalom za izgradnju parka, radove privode kraju, postavlja se rasveta, zasađeno je cveće i zimzeleno rastinje, postavljaju se pločnici na staze za šetače. Na mestu crkve Svete Trojice trenutno nema ni jednog znaka o njenom postojanju. Opštinske vlasti, koje za bespravne radove na imovini SPC nemaju dozvolu, ne žele ovo da komentarišu, jer je predsednik opštine Đakovica, Palj Ljekaj, otputovao u Albaniju. SPC uputila je protest lokalnim i međunarodnim vlastima da se radovi zaustave, jer je bilo predviđeno da se hram u Đakovici obnovi. Portparol Unmika, Rasel Giki, kaže da je svestan istorije i da će se Unmik truditi da rešavanje ovog problema bude transparentno.
Priština – Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu ocenio je juče da će susret delegacije Kosova s predsednikom SAD Džordžom Bušom u ponedeljak, 21. jula, u Vašingtonu biti od istorijskog značaja za odnose Kosova i SAD. „Mislim da je za nas izuzetno značajan susret, mogu sigurno reći da je istorijski susret za naše odnose, imajući u vidu i izuzetno značajne investicije koje su SAD uložile na Kosovo, govorim o svim oblastima, i o onomo što je najvažnije, za slobodu i nezavisnost Kosova“, rekao je Sejdiju pred odlazak u SAD. U kosovskoj delegaciji su i premijer Hašim Tači i ministar spoljnih poslova Skender Hiseni. Pre sastanka sa predsednikom Bušom 21. jula, najviši zvaničnici Kosova će se u petak, 18. jula sresti sa državnim sekretarom SAD Kondolizom Rajs.
Kosovska Kamenica – Srbi i Albanci u kosovskom selu Berivojce još nisu postigli dogovor oko lokacije za izgradnju džamije zbog koje su se nedavno i fizički sukobili. Potpredsednik opštine Kosovska Kamenica Gradimir Mikić rekao je za agenciju Beta da su Srbi ponudili četiri lokacije za gradnju džamije, ali da Albanci insistiraju na lokaciji neprihvatljivoj za Srbe. Između Srba i Albanaca u selu Berivojce, na samom ulazu u Kosovsku Kamenicu, 26. juna izbila je tuča u kojoj je učestvovalo više od 200 ljudi, zbog pokušaja Albanaca da počnu gradnju džamije u delu sela gde isključivo žive Srbi. U tuči je bilo povređeno 11 Srba, a početak gradnje džamije je na intervenciju Kfora i Unmika obustavljen dok se ne pronađe alternativno rešenje, prihvatljivo za obe strane. Prema Mikićevim rečima, od 26. juna situacija u Berivojcu je relativno stabilna i nije bilo većih provokacija niti incidenata, ali su međuljudski odnosi „znatno pogoršani“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari