U Skupštini Srbije redovno jesenje zasedanje, na dnevnom redu set finansijskih zakona 1Skupština Srbije Foto: FoNet/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljevic

Uz intoniranje himne „Bože pravde“, poslanici Skupštine Srbije započeli su danas prvu sednicu redovnog jesenjeg zasedanja.

Kao pred svako redovno zasedanje poslanike je na ulazu dočekala počasna garda Vojske Srbije. Na početku sednice minutom ćutanja odata je pošta preminulom narodnom poslaniku Ivanu Tasovcu.

U delu sednice Skupštine Srbije na kojoj poslanici koriste pravo da od nadležnih zatraže informaciju ili objašnjenje, danas je bilo reči o opoziciji, petom oktobru i o podršci predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Na peti oktobar prisutne je podsetio poslanik SPS-a Đorđe Milićević, ocenivši da su oni koji su pre 21 godinu izveli peti oktobar, imali pogrešna očekivanja i oslonili se na pogrešne ciljeve.

„Srbija je rušena, privreda rasprodata i ostala je pustoš. Neki od njih i danas govore o lustraciiji, ali lustraciju sprovode gradjani, a SPS je tu punih 30 godina. Oni su lustrirani a ne SPS“, rekao je Milićević.

On je pitao da li je tužilaštvo pokrenulo istragu o napadu na Skupštinu 2000. godine i zabpljačku kulturnog blaga i da li se zna kolika je vrednost ukradenih umetnina.

Aleksandar Marković sa liste „Aleksandar Vučić- Za našu decu“ pitao je u kojoj to zemlji može da se psuje majka predsedniku države i da se ne desi ništa.

„Može u Srbiji, baš u onoj, u kojoj, oni kažu, da vlada diktatura. Psuješ majku predsedniku, dlaka s glave ti ne fali i tvrdiš da je medijska blokada“, rekao je Marković.

On je dodao da su najgori „relativizatori“ koji pravdaju nastup pisca Marka Vidojkovića kao izraz „kreativnog besa“ i istakao da je saglasan sa premijerkom Anom Brnabić da je Vidojković „idealan kandidat za predsednika Srbije“.

Poslanik PUPS-a Stefan Krkobabić svoje vreme iskoristio je da priži punu podršku predsedniku Srbije Vučiću u pregovorima sa Prištinom.

Pitao je i da li se sa Prištinom pregovara o vraćanju imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi i ostalim verskim zajednicama.

Samir Tandir iz Stranke pravde i pomirenja rekao je da nije zadovoljan odgovorom MUP-a o ubistvu novinara Edina Hamidovića u Sjenici jer su mu odgovorili da „niko nije odgovoran i da su pripadnici MUP-a postupili po ranijim prijavama“.

Tandir je ponovio da se zna od koga je novinar dobijao pretnje, da je ubijen na šetalištu pred suprugom i decom i da „neko mora biti odgovoran, ako ne komandir policije u Sjenici, onda neko iznad njega“.

Nakon poslaničkih pitanja, poslanici su započeli utvrđivanje dnevnog reda.

Na dnevnom redu današnje sednice naći će se Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, kojima je predloženo izmirivanja poreskih obaveza kroz reprogram, kao i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji.

Kod tog zakona je osnovna novina uvodjenje prelaznog perioda od 1. novembra ove godine do 30. aprila sledeće godine, kako bi obveznici prešli na novi način fiskalizacije.

Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o Privremenom registru punoletnih državljana Republike Srbije kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije kovida-19, biće definisano davanje dodatne jednokratne pomoći od 20 evra u decembru.

Poslanici će razmatrati i Predlog zakona o zaduživanju Republike Srbije kod OTP banke Srbija a.d. Novi Sad za potrebe finansiranja Projekta rekonstrukcije i modernizacije železničke pruge Subotica-Horgoš granica sa Madjarskom (Segedin).

Na dnevnom redu je i Predlog zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini kojima se predvidjaju preventivne mere zaštite od buke koje se odnose na oblasti planiranja i izgradnje.

Poslanici će razmotriti i Predlog zakona o izmeni Zakona o muzejskoj delatnosti i to u delu o izboru direktora.

Narodna skupština sastaje se u dva redovna zasedanja, jedno počinje prvog radnog dana u martu, a drugo redovno zasedanje počinje prvog radnog dana u oktobru.

Redovno zasedanje ne može trajati duže od 90 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari