Predsednica VKS Jasmina Vasović položila zakletvu pred poslanicima 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO

Novoizabrana predsednica Vrhovnog kasacionog suda (VKS) Jasmina Vasović položila je danas zakletvu pred poslanicima Skupštine Srbije na posebnoj sednici.

„Zaklinjem se svojom čašću da ću svoju funkciju vršiti verno Ustavu i zakonu po najboljem znanju i umeću i služiti samo istini i pravdi“, reči su zakletve koju je Vasović izgovorila i potpisala.

U kratkom obraćanju u Skupštini, Vasović je rekla da će se truditi da, kao i do sada bude posvećena poslu i da profesionalno obavlja novu funkciju koja je istovremeno i velika čast i još veća odgovornost.

Dodala je da najveću odgovornost oseća prema građanima ali i prema kolegama jer kako joj je skupš dala legalitet izborom na ovu funkciju, tako je podržala i opšta sednica Vrhovnog kasacionog suda

„Očekujem od svih sudija da ozbiljno shvate odgovornost sudijske funkcije i da uvek imaju na umu da im ona da im ona sama po sebi ne daje moć, već da oni svojim znanjem, ponašanjem i sistemom vrednosti toj funkciji daju ili ne daju moć i ugled“, poručila je predsednica Vrhovnog kasacionog suda.

Obraćanjem novoizabrane predsednice VKS završena je posebna sednica, a poslanici će novu sednicu redovnog zasedanja započeti danas u 11 časova.

Predsednica VKS Jasmina Vasović položila zakletvu pred poslanicima 2

Popović: Vasović će opravdati izbor

Ministarka pravde Maja Popović ocenila je danas da su poslanici Narodne skupštine učinili „pravi izbor“ birajući Jasminu Vasović za predsednicu Vrhovnog kasacionog suda i da će, imajući u vodu njenu biografiju i značaj tog suda, ona „opravdati sva očekivanja“.

Popović je u saopštenju ocenila da je nedavni izbor i današnje polaganje zakletve novoizabrane predsednice Vrhovnog kasacionog suda pred Narodnom skupštinom potvrda pristupa „kontinuiteta sprovođenja izbornih postupaka koji rezultiraju mandatnim angažovanjem čelnika sudova u našoj državi“.

Ona je izrazila nadu da će, zajedno sa Vasović, „koordiniranim pristupom zajednički sagledavati sve izazove sa kojima se pravosudni rgani suočavaju u primeni prava, na način kojim se ne zadire u nezavisnost sudske vlasti, a doprinosi prvenstveno definisanju rešenja za prevazilaženje problema“.

„S obzirom na to da novoizabrana predsednica najvišeg suda u zemlji po položaju postaje i predsednik Visokog saveta sudstva, nadam se da ćemo zajedničkim radom u ovom telu doprineti unapređenju pravosuđa, kako u kadrovskim kapacitetima, tako i u drugim segmentima propisanih nadležnosti“, poručila je ministarka pravde.

Poslanici raspravljaju o novim sudijama

Poslanici Skupštine Srbije započeli su raspravu o izboru trideset sedmoro sudija koji se prvi put biraju na sudijsku finkciju u Kraljevu, Leskovcu, Aleksincu, Somboru, Novom Pazaru, Užicu i Požarevcu.

Izborni član Visokog saveta sudstva (VSS) Aleksandar Pantić rekao je da je komisija sprovela ispit za kandidate, da je sa njima obavljen razgovor i pribavljena potrebna mišljenja o stručnosti i dostojnosti kandidata.

Pantić nije pročitao imena kandidata.

„Biografije svih kandidata su u vašim materijalima, tako da vas neću opterećivati ponovo. Ono što bih jedino mogao da kažem za sve predložene kandidate od strane VSS je da su svi dobili ocenu pet na ispitu i da kandidati koji dolaze iz reda sudijaskih pomoćnika imaju ocenu da se naročito ističu“, rekao je Pantić i pozvao poslanike da podrže predloge.

Izvestilac Odbora za pravosudje Đorđe Dabić podržao je predloge za sudije, ali je veći deo svog izlaganje posvetio kritici sudije Apelacionog suda Miodraga Majića i potpredsednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić.

Dabić tvrdi da se sedam dana vodila „kampanja laži, kleveta i iznošenja brutalnih neistina o sudiji Jasmini Vesović, novoj predsednici Vrhovnog kasacionog suda“.

Kaže da su Majić i Tepić „na jednoj tajkunskoj televiziji „najbrutalnije udarili po Jasmini Vasović, iznosili neistine, rekli da je greh što poznaje predsednika Aleksandra Vučića i da zbog toga nije dostojna da obavlja visoku funkciju“, rekao je poslanik.

Poslanici će o pravosuđu razgovarati do kraja dana, dok se glasanje očekuje sutra.

Poslanica Žarić Kovačević osporila kandidature četvoro sudija bez objašnjenja

Ovlašćena predstavnica poslaničke grupe „Aleksandar Vučić- Za našu decu“ Jelana Žarić Kovačević osporila je kandudaturu četvoro predloženih sudija i zatražila je na sednici Skupštine da se o njima posebno glasa.

„Ne bih želela da govorim o biografijama konkretnih kandidata, ali želim da navedem neke kandidate za koje predlažem osporavanje. To su kandidat za sudiju Osnovnog suda u Somboru Jelena Kosović, u Novom pazaru Munir Jusović i Aladin Madžović i u Požarevcu Mirjana Lukić“, rekla je poslanica.

Žarić Kovačević je i ranije osporavala bez obrazloženja kandidature nekih sudija i oni u danu za glasanje nisu bili izabrani.

Poslanici pitali o šumama, obrazovanju i memorijalnom centru lideru OVK u Bujanovcu

Poslanici Skupštine Srbije započeli su danas sedmu sednicu redovnog zasedanja sa pet tačaka dnevnog reda, a na početku su iskoristili svoje pravo da postavljaju pitanja nadležnim institucijama.

Samir Tandir iz Stranke pravde i pomirenja pitao je Ministarstvo poljoprivrede šta će učiniti povodom neselektivne seče šuma u Sandžaku.

On je kazao da se ranije vodilo računa da se ne sečom šuma ne ugrozi život ljudi ili izvori vode, a da se sada radi samo u cilju ostvarivanja profita po svaku cenu.

Tandir je svim muslimanima čestitao početak meseca Ramazana.

Rozalija Ekres iz Saveza vojvođanskih Mađara rekla je da radi u listu Mađar So i da su stalno suočeni sa nedostatkom stručnog kadra u štamparijama, pa je pitala Ministarstvo prosvete da li postoji plan da se u okvoru dualnog obrazovanja više učenika obrazuje za ovu delatnost.

Poslanik SPS-a Đorđe Milićević izjavio je da se danas pred Savetom bezbednosti UN brani Kosovo i Metohija i da će se povodom razmatranja šestomesečnog izveštaja na sednici obratiti ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Istovremeno se nastavljaju provokacije „ekipe iz Prištine“, rekao je Milićević i naveo da albanski funkcioneri provociraju i Evropsku uniju i dijalog guraju u ćorsokak, ali da on neće postaviti pitanje o tome „jer će se predsednik Srbije danas sastati sa evropskim zvaničnicima“.

On je naveo da istovremeno u Bujanovcu najavljuje izgradnja memorijalnog centra jednom od lidera OVK, zvanom Kapetan Leši, i pitao da li je o tome podnet ikakav zahtev prema važećem zakonu o memorijalnim centrima.

U nastavku sednice poslanici će razmatrati odluku o prestanku funkcije javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Smederevu zbog odlaska u penziju, kao i predlog odluke o izboru trideset sedmoro sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju.

Na sednici će se menjati i sastavi stalnih delegacija Narodne skupštine u međunarodnim parlamentarnim institucijama, kao i sastav Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, koje je podneo predsednik Narodne skupštine.

Razmatraće se i odluke o izboru članova i zamenika članova skupštinskih odbora koje je podnela Poslanička grupa „Aleksandar Vučić – za našu decu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari