U Skupštinu stigao Izveštaj o Kosovu koji će se razmatrati u ponedeljak 1Foto: Bojan Cvejić

U Skupštinu Srbije danas je stigao izveštaj Kancelarije za Kosovo i Metohiju o dijalogu Beograda i Prištine od 2013. godine, koji će se razmatrati na sednici parlamenta zakazanoj za ponedeljak, 27 maj.

Izveštaj ima oko osamdeset strana i u njemu je između ostalog navedeno da je Srbija odabirom mirnog principa za aktivno i posvećeno angažovanje u pregovorima napravila „svojevrsno strateško iznenađenje“.

Navodi se da je dijalog u svakom smislu radio za interese srpske strane koja je u periodu pregovora uspela da očuva mir na Kosovu i šire.

Ističe se i da je angažovanje Srbije u dijalogu uspelo da „delimičmo amortizuje beskompromisan stav podržavalaca takozvane nezavisnosti Kosova i da oni više ne smatraju da je kosovska nezavisnost naprosto završena stvar“.

U izveštaju je ocenjeno i da je Srbija uspela da u potpunosti zaštiti svoje interese u pokrajini i u kontekstu evropskih intergacija „bez davanja sustinskih ustupaka“.

„Uprkos kritikama vezanim za navodnu predaju srpskih interesa na severu Kosova, na tom prostoru Srbi trenutno dominiraju svim političkim, policijskim i pravosudnim institucijama i ta njihova dominacija je priznata i od Prištine i međunarodnog faktora“, piše u Izveštaju.

Od 2013. godine bilo je ukupno 188 sastanaka, od kojih je 24 na visokom političkom nivou, a sporazuma i dogovora potpisanih na političkom, tehničkom, i ekspretskom nivou ukupno 45, navodi se u Izveštaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari