U toku prikriveni rat Tačija i Haradinaja 1Foto: EPA/ VALDRIN XHEMAJ

Posle odluke Srpske liste da napusti vladu Kosova i otvaranja pitanja pada vlade na Kosovu, među političkim snagama u Prištini počela je velika politička igra.

A u toku je i prikriveni rat koalicionih partnera Ramuša Haradinaja, premijera, i Hašima Tačija, predsednika Kosova, čija je stranka u Haradinajevoj vladi. Pritom, premijer Haradinaj računa na deo opozicije da neće dozvoliti pad vlade, a opozicija ne želi da dozvoli Tačiju da radi šta hoće, nezvanično kažu naši izvori bliski Vladi u Prištini. Prema rečima naših izvora, Vlada Kosova još neke vreme neće pasti, odnosno opozicija, za sada, neće preduzeti inicijativu za izglasavanje nepoverenja.

Izvori Danasa kažu da DPK, Kadrija Veseljija i Hašima Tačija, koji ima 23 poslanika, želi da izlaskom Srpske liste padne Vlada i da se ide na na izbore za 45 dana. Deo opozicije, koji broji 39 poslanika, (DSK sa 25 poslanika, Alternativa sa dva poslanika i Grupa nezavisnih poslanika sa 12 poslanika) mogao bi da stane na stranu Haradinaja, odnosno neće da igra tu igru, nego će tražiti politički dogovor o novom datumu izbora, što znači ne posle 45 dana. Ni Tači ni Haradinaj, bar za sad, tvrde naši sagovornici, ne računaru na poslanike Samoopredeljenja.

Prema rečima naših izvora, još nekoliko nedelja se neće znati ko će umesto devet srpskih poslanika u Skupštini Kosova glasati i podržavati Vladine predloge. Kako nam je rečeno, praksa na Kosovu pokazuje da u velikom broju slučajeva opozicija podržava vladine predloge. Srpske ministre, navode naši izvori, niko neće menjati, a funkcije će obavljati njihovi zamenici ili v.d. ministri.

Naši izvori tvrde da Haradinajeva vlada može pasti samo ako on podnese ostavku i izglasavanjem nepoverenja. Naši sagovornici smatraju i da celokupna situacija može da ode u pravcu pravljenja velike koalicije, odnosno formiranja velike koalicije u kojoj bi bile DPK i LDK Ise Mustafe, bivšeg premijera. Jedan od razloga za to je što građani Kosova ne žele u „završne“ ili velike pregovore sa Srbijom bez nje.

Haradinaj je posle odluke Srpke liste da izađe iz vlade rekao da je za opstanak vlade dobio podršku vladajuće koalicije, koju će od sada činiti samo albanske partije, ali i albanska opozicije. On je rekao da postoje i druge parlamentarne grupe, i da će njegova vlada biti manjinska, te da ne postoji potreba za izborima. Prema pisanju medija, poslanici vladajuće DPK su podeljeni po pitanju opstanka ili pada vlade. Demokratski savez Kosova (DSK), Samoopredeljenje i grupa nezavisnih poslanika još se nisu izjasnili da li će podržati Haradinaja. DSK smatra da ne treba dozvoliti pad vlade i da ne treba dozvoliti da „Srpska lista odlučuje o sudbini Kosova“. Poslanička grupa Samoopredeljenja se nedavno podelila, te se ne isključuje mogućnost da neki od tih poslanika podrži neku od drugih opcija.

Stojković: Pregovarati samo sa Mustafom

– Ne želim da verujem da je Marko Đurić prihvatio da odigra ulogu žrtve. Ako sve ovo (Đurićevo hapšenje i puštanje) nije realizacija nekog tajnog dogovora, onda lista Srpska treba da sruši vlast u Prištini. I to treba uraditi odmah i bez oklevanja. Pregovarati sa zločincima je zločin prema žrtvama sa prostora KiM. U Briselu ima smisla pregovarati samo sa Isom Mustafom – njegove ruke nisu krvave, izjavio je Miloš Stojković, predsednik Koalicije raseljenih sa KiM, za portal KomentarPress. P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari