Učiteljica i nastavnica u užičkoj školi ostale bez posla jer nisu u SNS 1Foto: Nenad Kovačević

Vesna Kovačević, učiteljica koja je donedavno rukovodila izdvojenim odeljenjem užičke „Prve osnovne škole kralja Petra II“ u Staparima, i Biljana Crnić, nastavnica srpskog jezika i književnosti u toj školi, ostale su bez posla jer, kako su navele, nisu članice vladajuće stranke.

One su o tome govorile na konferenciji za novinare u sedištu užičkog Saveza za Srbiju, čija je predstavnica Ivana Parlić (Narodna stranka) ocenila da je njihov slučaj „primer pritisaka i političkog mobinga kojima su izloženi zaposleni u javnim sektoru od strane SNS.

Dugogodišnjim radom na određeno vreme i ucenama zaposlenih u javnom sektoru vlast stvara političko roblje u Srbiji“, navela je ona.

Direktor Danijel Radević je rekao za Danas da su učiteljica i nastavnica podnele tužbe i da bi trebalo sačekati odluku suda.

„Kreće predizborna kampanja i bilo bi neprimereno da učestvujem u tome i da dajem bilo kakve izjave i da se prepucavamo preko medija“, rekao je kratko direktor.

Kovačević je rekla da joj, posle 22 godine rada na određeno vreme u prosveti od kojih je 18 godina radila u toj školi, Radević nije produžio ugovor, rekavši joj da je napravila tešku povredu radne obaveze.

Ona je istakla da je otkaz dobila bez obrazloženja i sprovedenog disciplinskog postupka.

Objasnila je da, u dogovoru sa prethodnim direktorom, 26. juna prošle godine nije bila u školi i da je za taj dan obezbedila zamenu, kako bi sa koleginicom Crnić odvela učenike na Zlatibor radi predstavljanja škole u okviru projekta „Zapadna Srbija kroz mladost“.

Tih dana u toku je bila smena direktora, a novi je na tu dužnost imenovan, upravo tog dana.

– Direktor Radević mi je rekao da ne želi da se opterećuje dokazivanjem povrede radne obaveze kroz disciplinski postupak i da će iskoristiti svoje pravo da mi ne poduži ugovor, rekla je Kovačević. Navodeći da se sa koleginicom Crnić obraćala Školskoj upravi, sindikatu i ostalima, koji su reagovali na isti način „da ih razumeju, da im je žao, ali da direktor po zakonu ima pravo da im ne produži ugovor, ona je rekla da im je u školskom Nezavisnom sindikatu rečeno „da se obrate Vučiću“.

Biljana Crnić je radila pet godina na određeno vreme i bez posla je ostala zbog toga što se, kako je rekla, solidarisala sa Kovačevićevom, što je na sednici Nastavničkog veća govorila o pritiscima i pretnjama koje je, kako je rekla, direktor upućivao njoj i članovima njene porodice, kao i što je zahtevala od direktora da sprovede disciplinski postupak.

Čeka se reč tužilaštva i inspekcije

– Direktor mi je rekao da mu nije interes da me drži u školi, da nisam član vladajuće stranke, da podržavam koleginicu i da se nemam čemu nadati, kazala je Crnić i dodala da je na njeno mesto zaposlena osoba „koja nije na listi tehnoloških viškova, ali je kandidatkinja Momira Milovanovića, za koga joj je „u ustanovama u gradu rečeno da je glavni čovek koji kadruje u prosveti i da je direktor JP „Duboko“. Sve smo prijavile tužilaštvu i prosvetnoj inspekciji i očekujemo da oni rade svoj posao“, ističu njih dve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari