Ugovor koji je usvojila opozicija će biti dat narodu na potpis? 1Foto: Opština Šabac

Za očekivati je da ovaj sporazum protestanti prihvate kao pruženu ruku od strane opozicije, da ih učini homogenijim i istrajnijim.

Ovo je prvi korak u obnavljanju poverenja između građana i opozicije, kaže za Danas izvršni direktor Cesida Bojan Klačar, komentarišući kakav bi efekat prekjuče potpisan „Sporazum sa narodom“ mogao da ima na građanske proteste „Jedan od pet miliona“.

Prema Klačarevim rečima, sporazum je u osnovi pristojna politička platforma dovoljno široka da obuhvati različite ciljne grupe i da pronađe minimalni zajednički interes opozicije.

Predstavnici opozicionih saveza, stranaka, pokreta i pojedinaca potpisali su u sredu „Sporazum sa narodom“ od sedam tačaka kojim se, između ostalog, obavezuju da će se zajednički boriti za slobodne medije i poštene izbore, ali i da, ukoliko se ne ispune uslovi za fer izborni proces, na izborima neće učestvovati. Takođe su se obavezali da će, kada se uspostave uslovi za slobodne izbore, raditi na formiranju jedne zajedničke liste, na kojoj bi osim stranačkih kandidata bili i predstavnici sindikata, strukovnih i građanskih udruženja, studenata, profesora, akademika i javnih ličnosti. Nakon izbora, prema sporazumu biće formirana vlada stručnjaka koja ima period od godinu dana da uvede definisane sistemske mere, nakon čega će biti raspisani slobodni izbori.

Sporazum će narednih nedelju dana biti predstavljen građanima, ali juče nismo uspeli da saznamo na koji način će to biti urađeno. Postoji mogućnost da će osnovni delovi sporazuma biti pročitani okupljenima na protestima danas i u subotu. Kako nam je rečeno, postoji okvirni plan da se, kada građani budu informisani o onom na šta se opozicija obavezala, omogući svima koji se slažu s napisanim da potpišu taj sporazum, bilo da su to pojedinci, javne ličnosti, udruženja, sindikati, stranke ili pokreti.

Dok opozicija radi na dogovoru s građanima u protestu, predstavnici vlasti koriste svaku priliku da kritikuju svaki potez. Tako je potpredsednica Vlade i članica Predsedništva SNS Zorana Mihajlović ocenila da opozicija, kroz takozvani sporazum sa narodom, nastavlja da se krije iza građana i nudi im predloge koje lideri saveza nisu sprovodili ni dok su bili na vlasti. „I lustraciju i ispitivanje porekla imovine imali su dovoljno vremena da sprovedu dok su bili na vlasti, ali nisu to želeli“, navela je Mihajlović u jučerašnjem saopštenju. Odmah posle potpisivanja sporazuma, oglasio se i član Predsedništva SNS Nebojša Stefanović koji smatra da danas da su, u odnosu na tekst Sporazuma sa narodom, epizode stripa „Alan Ford“ neuporedivo ozbiljnije i sadržajnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari