Ugovorena saradnja sa Rusijom o upotrebi nuklearne energije 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić danas je, u razgovoru sa potpredsednikom ruske državne korporacije za atomsku energiju Rosatom Nikolajem Spaskim, izrazio zadovoljstvo što je usaglašen konačan tekst Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Rusije o saradnji u oblasti upotrebe nuklearne energije u mirnodopske svrhe na osnovu referentnih i inovacionih tehnologija.

Kako se navodi u saopštenju, on je takođe iskazao snažnu podršku jačanju saradnje dveju zemalja u toj oblasti.

Na sastanku su razmotrene mogućnosti za saradnju srpske nauke i privrede sa Rosatomom, kako bi nuklearna energija dobila primenu u medicini, poljoprivredi, kao i u inovativnim granama privrede.

Predsednik Vučić je rekao da je uveren da će saradnja sa Rosatomom doneti nove šanse u budućnosti i nova radna mesta za srpsku privredu.

Potpredsednik Rosatoma Spaski je istakao da predsednik Putin pruža snažnu podršku realizaciji svih dogovora dveju zemalja u oblasti primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe. On je istakao da je podrška, koju iskazuju predsednici Vučić i Putin, jasan pokazatelj da se radi o korisnom dogovoru od najvišeg značaja za Srbiju i Rusiju.

Rosatom je najveća ruska državna korporacija sa 330 kompanija i više od 250 hiljada zaposlenih, koja ima potpisane ugovore za narednih deset godina vredne više od 130 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari