Ulice razgraničavaju sporazume 1Većina odbornika odbacila promenu imena ulica : Sjenica

Poslednja zasedanja lokalnih parlamenta u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu bila su u znaku inicijative SDA Sandžaka o preimenovanju ulica.

Odbornici partije Sulejmana Ugljanina pred svoje kolege stavili su imena brojnih znamenitih bošnjačkih, srpskih i svetskih ličnosti, ali i pojedinaca čija istorijska uloga nije do kraja rasvetljena.

Skupštine Novog Pazara i Sjenice ta pitanja su skinula sa dnevnog reda, ali njihov rad nije mogao da prođe bez potresa. Nakon odbijanja da se u dnevni red uvrsti preimenovanje ulica, odbornici SDA su napuštali zasedanja, pa je za nastavak rada nedostajao kvorum. U ove dve lokalne samouprave koaliciono vladaju Sandžačka demokratska partija (SDP), SDA, SNS i SPS. Predlog je jedino glatko prošao u opštinskom parlamentu Tutina, gde SDA Sandžaka ima apsolutnu većinu.

Skidanje sa dnevnog reda ovih inicijativa, sasvim sigurno, u pitanje je dovelo dalje poštovanje Sporazuma o strateškoj saradnji između SDA i SDP, koji je potpisan pre dve i po godine. Koalicija između dve najjače bošnjačke partije je ponovo ozbiljno uzdrmana. Narednih dana, obe partije će razmatrati dalju sudbinu ovog dokumenta. To je prvi, na konferenciji za novinare, najavio predsednik SDA Sulejman Ugljanin, koji je za neprihvatanje inicijative njegove partije optužio predsednike Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) i Stranke pravde i pomirenja (SPP) Rasima Ljajića i Muamera Zukorlića.

– Rasim Ljajić je politički prevarant, koji živi u Beogradu i bošnjačko biračko telo koristi kao ovce za šišanje – ovako je Ugljanin nazvao svog strateškog partnera na lokalnom nivou i naglasio da će „Ljajić morati da se suoči sa svojim ponašanjem“ i dodao da sa njim nemaju ništa, jer su „Deklaraciju o strateškom partnerstvu potpisali sa predsednikom SDP Nihadom Hasanovićem, sa kojim ćemo narednih dana razgovarati da li su odustali od tog sporazuma“.

Ugljanin je rekao da su Ljajić i Zukorlić nepodržavanjem predloga o promeni imena ulica „imali interes da se jasno stave na srpsku stranu, a protiv SDA Sandžaka kao legitimnog zastupnika interesa Bošnjaka“ i da su takvim ponašanjem „postavili pitanje svim Bošnjacima Sandžaka – za koga ste glasali, a biračko telo njih treba da pita ko im je dao pravo da ruše bošnjačke interese i služe Vučićevim antibošnjačkim, rušilačkim interesima, koji je izjavom 100 Bošnjaka za jednog Srbina,poznat kao inspirator genocida u Srebrenici“.

Inicijativa o promeni naziva ulica i optužbe na račun političkih neistomišljenika, na ovom prostoru se tumači kao Ugljaninovo pripremanje za nove izbore po oprobanom receptu da traži sve što ne može da dobije, a da za sve optužuje druge bošnjačke lidere.

SDP: Ugljanin želi da izađe iz koalicije

Na reči lidera SDA odmah je stigla reakcija iz SDP. U saopštenju se ocenjuje da Ugljanin neargumentovano napada i da želi da izađe iz koalicije i da za to optuži ovu partiju. „Suština ovako brutalnog napada je jasna. Ugljanin želi da izađe iz koalicije, a da za to okrivi SDP. To je razlog napada na Rasima LJajića bez ikakvih argumenata i isključivo na ličnoj osnovi. Ako je naumio da raskine ovu koaliciju, Ugljanin to treba da uradi sam, a ne da za to optužuje nas. Mi smo, do sada, bili više nego korektni partneri. Zbog koalicije smo trpeli ogromnu negativnu kampanju u medijima i Šešeljeve napade u Skupštini, ali sve smo to izdržali zarad političke stabilnosti u Sandžaku i ozdravljenja odnosa među Bošnjacima, kojima i dalje ostajemo privrženi“ – navodi se u saopštenju SDP i dodaje da će odluku „o svojim daljim koracima“ doneti do kraja ove sedmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari