Umesto Palmera dolazi Kostelančik 1Metju Palmer Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Metju Palmer, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, otkazao je učešće na Beogradskom bezbednosnom forumu, ali nije naveden razlog za to, kažu za Danas organizatori navedenog skupa.

Prema rečima naših sagovornika, „samo je rečeno da Palmer, nažalost, neće doći i da će ga na panelu na kojem je trebalo da govori zameniti zvaničnik Stejt departmenta Dejvid Kostelančik“.

Kostelančik, zvaničnik u Stejt departmentu zadužen za južnu i centralnu Evropu, biće jedan od govornika na panelu koji se održava sutra, pod nazivom: „Održiva rešenja za Zapadni Balkan“. Ostali govornici su nemačka diplomatkinja zadužena za Zapadni Balkan Suzana Šic, bivša visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Ketrin Ešton, i bivši ambasador Francuske u Srbiji i aktuelni zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova Francuske Frederik Mondolini.

Metju Palmer, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, nije se pojavio ni prošle sedmice u Prištini i Beogradu, iako je bilo najavljivano da će i on biti učesnik sastanaka koje je Ričard Grenel, novoimenovani izaslanik Bele kuće za pregovore o Kosovu, imao sa srpskim i kosovskim predsednikom, Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem, kao i sa liderom Samoopredeljenja Aljbinom Kurtijem.

Podsetimo, Grenel se nakon tih sastanaka nije direktno obraćao medijima, već su poruke sa razgovora prenete samo putem šturih saopštenja, u kojima se ističe zalaganje SAD za postizanje što bržeg rešenja za Kosovo.

Favorit za novog kosovskog premijera Aljbin Kurti rekao je za Al DŽaziru da su mu zvaničnici SAD preneli ponudu Aleksandra Vučića o podeli Kosova, ali je izrazio sumnju da je to stav i Vašingtona.

– Ja znam da je predsednik Srbije došao sa tim rasističkim konceptom etničkog razgraničenja, ali on je predsednik Srbije, on insistira na tom razgraničenju i naravno međunarodna zajednica i SAD slušaju predsednika Srbije i onda nam pokažu šta je tražio. Ali ne mislim da je to stav SAD, verovatno i međunarodna zajednica ponekad testira sve strane, da vidi ko na čemu stoji i ko se za šta zalaže, ja mislim da Zapadni Balkan sa šest naših država treba da se uključi u evropske integracije što pre, u NATO, i da imamo dugoročan mir, sigurnost i stabilnost na Balkanu, kazao je on.

Kurti je ponovio da Srpska lista ne mora da bude deo nove kosovske vlade, uz konstataciju da: „Srpska lista nije srpska zajednica, naš ustav kaže da mora biti bar jednog ministra koji je Srbin i toga će biti, ali mislim da je pogrešan pristup da mi sada trčimo ka Srpskoj listi jer Srpska lista nije stranka, nego je država“.

Ipak, lider Samoopredeljenja nije dao objašnjenje kako je moguće da neko od predstavnika srpske zajednice na Kosovu bude deo nove vlade bez glasova Srpske liste u parlamentu, budući da je Srpska lista osvojila svih deset mandata rezervisanih za Srbe.

„Vučić i Tači kao Milošević i Tuđman“

Kurti je dijalog Vučića i Tačija o Kosovu uporedio sa pregovorima bivših predsednika Srbije i Hrvatske, Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana. „Prošlo je vreme kada su Tuđman i Milošević crtali granice po Bosni, sad smo u 21. veku, treba da se integrišemo u evropsku zajednicu i Srbija treba da se obračuna, ne sa svojim susedima, nego sama sa sobom“, tvrdi on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari