Upravni sud do nedelje odlučuje o prigovorima na izborima u Šapcu 1Lista "Nebojša Zelenović-Šabac je naš" podnela 20 prigovora Foto: D. Eraković

Na ponovljenim izborima u Šapcu, 5. septembra, lista „Nebojša Zelenović-Šabac je naš“ uložila je 20 prigovora na isto toliko birališta.

Gradska izborna komisija poništila je izbore u Ševaricama, sa oko hiljadu birača, zbog viška glasačkih listića, ali kod 19 prigovora članovi GIK bili su podeljeni. Odnos glasanja bio je deset prema deset, tako da nije doneta odluka o poništavanju izbora. Na biralištu Donji šor IV, sa oko 1600 birača, takođe je bilo viška listića, presretanje predsednika biačkog odbora iz Bele Reke, dok je na ostalim mestima zabeleženo javno glasanje, kupovina glasova i slične nepravilnosti.

Simptomatično je da su četiri člana GIK iz redova liste „Novi tim za Šabac“, odnosno pokreta Zapadna Srbija, bili su suprotnom taboru od prodemokratskih lista. Prethodno je Nemanja Pajić, predsednik Zapadne Srbije-bivši URS i G-17, izjavio „da su izbori bili komplikovani i zanimljivi“.

Vera Palinkaš, član GIK, izjavila je da su se svih 20 članova GIK izjasnili da je bilo očiglednih povreda biračkog procesa, i da u krajnjem slučaju ne može da se glasa o zakonu, jer je on evidentno narušen. Nakon toga ova odluka GIK prosleđena je Upravnom sudu u Novom Sadu koja će se izjasniti o izbornim procesu u Šapcu. Od GIK je tražen izborni materijal, zapisnici biračkih odbora, koji su im biti prosleđeni u petak uveče. Upravni sud će odluku doneti u roku od 48 sati, znači u nedelju.

Prema nezvaničnim rezultatima na 27 biračkih mesta glasalo je 58 odsto odsto od ukupno 28.800 upisanih birača. Na ponovljenim izborima cenzus su još prešli lista“Metla-Opstanak“ koja bi imala dva odbornika, i lista UDS, kao manjinska , sa jednim odbornikom.

U Gradskoj skupštini, prema sadašnjem odnosu poliitčkih snaga, 36 odbornika imao bi SNS, a 33 prodemokratske liste gde bi lista „Nebjša Zelenović- Šabac je naš“ imala 21 odbornika, „Novi tim za Šabac“ sedam, Ruska stranka i Zelena evropska partija po jednog odbornika.

Ipak, trebalo bi sačekati odluku Upravnog suda u Novom Sadu, koji uglavnom nije uvažavao žalbe liste „Šabac je naš“. Prihvatio je listu „Aleksandar Vučić-Za našu decu“  iako nije imala saglasnost nosioca liste, a kasnije je tražena dopuna potpisa za listu „Šabac je naš“.

Nakon izbora 21. juna GIK je poništila izbore na svih sto biračkih mesta, ali Upravni sud je odlučio o ponavljanju izbora na 27 biračkih mesta zbog prikupljanja glasova van birališta.

Po grubim računicama pokradeno je nekoliko hiljada glasova, a Upravni sud nije ni razmatrao činjenicu da su na 12 birališta pronađeni falsikfikovani glasački listići. Podneto je 55 krivičnih prijava za kupovinu glasova, pretnji i ucena, ali za sada Osnovno tužilaštvo u Šapcu samo je prijave prosledilo Odeljenju za suzbijanje korupcije u Novom Sadu.

Takvo ponašanje tužilaštva i policije umnogome je doprinelo da se na ponovljenom glasanju obavi neviđena izborna krađa, gde su kriminogene grupe javno delovale u bliizni birališta. Sve ovo prosleđeno je predstavnicima Evropske unije i njihovim ambasadama, kao i ambasadma SAD, Kanade i Australije, ali za sada nije bilo nikakve reakcije od ovih demokratskih država nisu su izneli svoj stav je o ponovljenim izborima u Šapcu.

Jedino za sada, na osnovu medijskih pritisaka, policija je uhapsila i podnela krivične prijave protiv I.G. (1993), Ž.U. (1983) i D.V. (1981) zbog osnovane sumnje da su počinili krivično delo ugrožavanja sigurnosti. Oni su šestog septembra napali M.O. (1995) i njegovu majku ispred zgrade gde žive, a jedan od povoda za brutalnu tuču bio je prethodni incident na biralištu u Šapcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari