Ursula fon der Lajen posle sastanka sa Ramom: Budućnost Albanije je u EU 1Foto: AP Photo/Franc Zhurda

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas u Tirani da je Albanija ostvarila napredak u reformi pravosuđa i da sada Brisel treba da ispuni svoj deo posla.

„Moja poruka ja jasna. Budućnost Albanije je u EU. Evropska komisija je čvrsto pri svom opredeljenju. Dobrim napretkom u reformi pravosuđa Albanija je jasno ispunila svoje, sada je na EU da uradi svoj deo posla“, objavila je Fon der Lajen na Tviteru uz fotografiju sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

Posle sastanka sa Ramom, ona se sastala i sa predsednikom Albanije Iljirom Metom, a tema razgovora je, kako prenosi ABC,  evropska perspektiva Albanije.

Ursula von der Lejen započela svoju balkansku turneju posetom Tirani

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Lejen danas je, uoči Samita EU i zapadnog Balkana 6. oktobra, počela svoju balkansku turneju posetom Tirani gde joj je domaćin albanski premijer Edi Rama.

Fon der Lejen će, posle Albanije, posetiti Severnu Makedoniju, Kosovo, Crnu Goru, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, saopšteno je u Briselu.

Danas popodne Fon der Lejen će otputovati u Skoplje i sastati se sa premijerom Zoranom Zaevom i predsednikom Stevom Pendarovskim, , a u sredu ujutru boraviće u Prištini io reazgovarati sa predsednicom Vjosom Osmanijem i premijerom Aljbinom Kurtijem.

Sledi put u Podgoricu i razgovori s predsednikom Milom Đukanovićem i premijerom Zdravkom Krivokapićem.

Fon der Lejen će se u sredu u Beogradu sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, au četvrtak sa premijerkom Anom Brnabić.

Predsednica Evropske komisije će četvrtak ujutru sa predsednikom Srbije učestvovati u pokretanju projekta na železničkom koridoru 10, a prisustvovaće i potpisivanju ugovora za infrastrukturne projekt koje podržava EU.

Kasnije u četvrtak sledi poseta Bosna i Hercegovina gde će predsednica Komisije zajedno s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem i predsedavajućim Saveta ministara Zoranom Tegeltijom prisustvovati svečanom otvaranju mosta Svilaj koji povezuje Hrvatsku i BiH.

Istog dana u Sarajevu Fon der lejen će se sastati sa članovima Predsedništva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari