Uzburkane strasti među opozicijom 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević; Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Predstojeći međustranački dijalog o izbornim uslovima ne prestaje da uzburkava političke igrače suprotnih tabora u opoziciji.

Nakon što su prošle nedelje Dragan Đilas i Vuk Jeremić, lideri SSP i NS, razmenili malo teže reči od uobičajenih, sada je lider Dveri Boško Obradović poručio predsedniku SDS i bivšem predsedniku države Borisu Tadiću da treba da se povuče iz politike, i ne samo on nego i mnogi drugi iz bivšeg režima.

„Uradili su sve što su mogli i rekli su sve što su imali, a nažalost bilo je više loših nego dobrih stvari. Da nije bilo njih ne bi bilo ni Vučića“, rekao je Obradović, reagujući na raniju Tadićevu izjavu da se „ne pobeđuje na izborima pregovaračkom platformom, brojem pregovarača, ali ni jedinstvom ukoliko se do njega došlo ucenama i uslovljavanjem“.

Nakon toga između Tadića, Tadićeve savetnice Marine Komad s jedne, i Boška Obradovića s druge strane, razvila se polemika na mreži Tviter, u kojoj je bivši predsednik Srbije, između ostalog, objavio i Obradovićev stari skupštinski govor.

„Danas optužuje mene za dolazak Vučića na vlast, a nekada se hvalio da je on odgovoran za to i da će snositi deo krivice ukoliko SNS vlast bude katastrofalna. I priznao da je ideja o lažno pokradenim glasovima njegova“, napisao je Tadić.

Uzburkane strasti među opozicijom 2

U tom govoru Obradović tvrdi da su naprednjaci delom došli na vlast i zahvaljujući njegovim Dverima, čije su pristalice 2012. između dva izborna kruga nosile Tadićevu lutku u robijaškom odelu, te da je ideja da se Tadićevoj vlasti stavi na teret izborna krađa bila njihova.

Sociolog Dario Hajrić za Danas navodi da su ovakve javne prepirke unutar opozicije savršeno beskorisne.

– Povod je trivijalan, Obradović i Tadić ne ciljaju na iste grupe birača, a sasvim je sigurno da se Tadić neće ukloniti s političke scene ni ako sam sebi bude jedini glasač. Ne bih rekao ni da postoji publika koja bi po stoti put želela da sluša debatu o lažnoj dilemi trebaju li nam stara ili nova lica u politici, a beskrajne sage oko pregovora opozicije o ujedinjenju takođe nisu vredne repriziranja – kaže Hajrić.

On smatra da stvarni razlog treba tražiti drugde, i pretpostavlja da se on nalazi u najavama nove ture razgovora vlasti i opozicije o izbornim uslovima.

– Pošto bi opozicija najpre unutar sebe trebalo da dogovori šta je zajednički minimum koji će zahtevati da bi učestvovala u novom izbornom ciklusu, pojedini stranački lideri sada pokušavaju da zauzmu poziciju centralne figure u tom procesu. Nažalost, ni jedan ni drugi ne dobacuju dalje od ovakvih ispraznih čarki koje teško da imaju ikakvog odjeka i među ljudima koji za njih glasaju. To znači da iz ranijih izbornih ciklusa nisu naučili ništa, i da politiku i dalje vide isključivo kroz svoje međusobne odnose a ne kroz potrebe birača – rekao nam je Hajrić.

– Čovek koji je javno podržao Tomislava Nikolića, koji se javno hvalio da su famozni Vučićevi džakovi njegova ideja, a da su on i Dveri odgovorni za dolazak SNS na vlast i da će snositi odgovornost ukoliko vlast SNS bude katastrofalna, trebalo bi zauvek da ćuti ili da pređe u SNS odakle je po sopstvenom priznanju očito i potekao – rekao je Konstantin Samofalov, generalni sekretar SDS za Danas.

Budući da je Tadić pomenuo jedinstvenu platformu i jedinstvo opozicije, na čemu već duže vreme radi grupa intelektualaca okupljena u Skupštinu slobodne Srbije, pitali smo njenog člana novinara Srđana Škora da li se slaže sa Obradovićevim stavom.

– Boris Tadić je trebalo da se povuče onog trenutka kad su ga građani gde god bi se pojavio na nekom opozicionom skupu propisno izviždali. Drugi razlog je kad na Vračaru zajedno sa Živkovićem i Trifunovićem nije uspeo u predviđenom roku da skupi 500 potpisa. Treći i svakako najvažniji je što nijednom nije pokazao odgovornost za ovo zlo koje nas je snašlo sa SNS vlašću gde je njegova uloga bila više nego značajna. Što se tiče SSS koliko je meni poznato oni sve vreme pozivaju na jedinstvo tzv bojkot opozicije s obzirom da je o ovima drugima narod na nameštenim i lažnim izborima već dao svoj sud. Ključno pitanje je koliko je još potrebno neuspeha da bi pojedini opozicioni lideri shvatili jasnu poruku naroda da ih neće ni pod razno čak ni u obliku začina –  navodi Škoro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari