Marko Jakšić: Vanredne situacije su naša svakodnevica 1Marko Jakšić

Vanredne situacije su gotovo svakodnevica za ljude u ovoj oblasti, ali po prvi put je primetnija malo veća zabrinutost.

Očigledno zato što je ovoga puta reč o nepoznatom neprijatelju, za razliku od svih dosadašnjih koji su bili poznati, i o velikoj opasnosti koja se ne vidi a svuda je oko nas. Mislim da je još jedan razlog za to što je ovo mala sredina sa velikom društvenom interakcijom, koja je na granici dva zdravstvena sistema, jednog krajnje slabog, kosovskog, i drugog superiornijeg u odnosu na prvi, ali ipak ne u potpunosti kao u drugim krajevima Srbije, zbog čega bi se virus mogao brzo proširiti, kaže za Danas Marko Jakšić, nekadašnji član i odbornik u Skupštini opštine Severna Mitrovica sa liste Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda, opisujući situaciju u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Prema njegovim rečima, neke mere zaštite su na severu Kosova uvedene uz pomoć kosovske policije, kao što je zatvaranje škola ili ugostiteljskih objekata, dok se druge iako su strože, kao što je zabrana kretanja posle 20 časova, dobrovoljno primenjuju iako institucije Republike Srbije ne bi imale načina da ih ovde sprovedu.

– U suštini, većina ljudi se ponaša odgovorno, i vidljivo je da ih je manje na ulicama preko dana, dok sa prvim mrakom grad utone u potpunu tišinu. Primetno je da je sve više građana koji nose maske i rukavice, dok su one obavezne svima koji rade u prodavnicama, apotekama i pekarama, čega se i zaposleni pridržavaju. Odavde deluje da su institucije Prištine delovale brže, pravovremenije i odgovornije od institucija Srbije koje su u tome kasnile po nekoliko dana ili još kasne. Bilo da je reč o zatvaranju škola, restorana, firmi i javnih institucija, graničnih ili administrativnih prelaza, obustave javnog drumskog i avionskog prevoza. Vanredna situacija je proglašena ali nisu otišli u vanredno stanje, što je po mom ličnom ubeđenju logično. Jer policijski čas od 20 do pet ujutru nema nikakvog efekta ako kafići ili tržni centri rade preko dana – smatra on.

Kada je reč o snabdevenosti, Jakšić navodi da i „uprkos tome što su Albanci sa juga nekoliko dana opsedali prodavnice i apoteke, i npr. kupili tone i tone brašna i dalje ima svega što je neophodno da se izdrži vanredna situacija“.

– Nedostaju, kao i svuda u Srbiji, zaštitne maske i rukavice, sredstva za higijenu, vitamini i neki lekovi za prehlade. Kad bi zaštitna sredstva bila svima dostupna u dovoljnom broju, onda bi ih svi nosili i zato je više nego nelogično da iako je od karantina u Vuhanu prošlo više od dva meseca država propustila da se za ovu situaciju pravovremeno spremi i obezbedi dovoljno maski, respiratora i ostale opreme – zaključuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari