Vanrednih izbora će biti 2019. godine 1Foto: Twitter / Dijana Vukomanović

Nije realno da vanredni parlamentarni izbori budu raspisani odmah nakon lokalnih izbora u Lučanima, jer se do sada nikada nije desilo da se na birališta ide u januaru.

Međutim, opozicija bi trebala da počne da se priprema za izbore i za kampanju u martu sledeće godine – ocenjuje izvor našeg lista upućen u politička dešavanja, koji komentariše saznanja Blica da je predsednik Aleksandar Vučić okupio vrh SNS-a i poručio im da je spreman da odmah posle izbora u Lučanima donese odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora. Blic navodi da je Vučić dao nalog svim stranačkim organizacijama da se pripreme na takvu mogućnost. Većina prisutnih je, kako saznaje pomenuti list, podržala mogućnost raspisivanja izbora, a konačna odluka o tome očekuje se u toku sledeće nedelje.

– Vučić je, kako nezvanično saznajemo, vrhu SNS-a tom prilikom rekao da „neće da trpi pritiske i ucene sa ulice, a posebno ne u trenutku kada razapinju srpski narod’ na KiM“, kao i da je „sit prevaranata i najgorih lopova koji bi da vrate zemlju u 2000-e i još jedanput razore sve što je mukom sazidano“ – navodi list.

Prema viđenju našeg izvora, Vučić će vanredne izbore raspisati zbog straha od pada rejtinga usled nestabilne situacije na Kosovu, zbog čega bi opozicija morala što pre da utvrdi modalitet nastupa, uz energično insistiranje na fer izbornim uslovima.

– Ne verujem u priču da je minuli protest opozicije u Beogradu presudno uticao na Vučićevu odluku da raspiše vanredne izbore, jer je reč o mirnoj demokratskoj manifestaciji dela građana, kakvih ima svuda u svetu – smatra sagovornik našeg lista.

Podsećanja radi, predsednik Vučić je u poslednjih nekoliko meseci više puta izjavio da ne isključuje mogućnost raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora na proleće naredne godine. On je u nekoliko navrata ponovio da će izbora biti, „ukoliko ljudi to budu želeli“, lili ako „pritisak bude preveliki“. Međutim, on je davao i obrnute opaske – da ne razmišlja o izborima dok je napeta situacija na Kosovu i da je stabilnost na prvom mestu.

Pojedini izvori sa političke scene procenjuju pak da će SNS raspisati vanredne parlamentarne izbore 2019. ali tek na jesen, moguće i u septembru, kako bi oni ipak bili održani nešto pre redovnog roka u proleće 2020.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari