Varheji i Palmer razgovarali o razvoju i pomirenju Srbije i Kosova 1Oliver Varhelji Foto: EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je da je danas u Berlinu razgovarao s visokim američkim zvaničnikom Metjuom Palmerom o ekonomskom razvoju i pomirenju Srbije i Kosova.

Varheji je naveo da je s Palmerom, specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan, razgovarao o „uzajamnom dejstvu sporazuma potpisanih u Vašingtonu i rada EU“ na normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

„Razmatrali smo kako da radimo na implementaciji sa ciljem unapređenja ekonomskog razvoja i pomirenja Srbije i Kosova“, napisao je Varheji na Tviteru.

Varheji se jutros sastao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu, a Palmer, koji je i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, juče.

Evropski komesar za proširenje naveo je da je imao „odličan razgovor“ s Vučićem koji ga je „informisao o njegovim važnim sastancima i sporazumima“ potpisanim u petak u Beloj kući.

Dodao je da su razgovarali o daljem zajedničkom radu EU, Srbije i Kosova na osnovu dogovora iz Vašingtona.

Vučić i Hoti su se u petak u Beloj kući obavezali na normalizaciju ekonomskih odnosa. Oni su u prisustvu predsednika SAD Donalda Trampa potpisali svako svoj primerak dokumenta nazvanog „Ekonomska normalizacija“. Dokumenti se razlikuju samo u poslednjoj od 16 tačaka.

Sastankom Vučića i Hotija, u Briselu je danas nastavljen dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa pod okriljem EU.

Nedugo pre današnjeg sastanka, Vučić i Hoti su objavili zajedničku izjavu u kojoj između ostalog stoji da bi „nedavno dogovoreni dokumenti u Vašingtonu mogli da budu koristan doprinos postizanju sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa“ dve strane.

U zajedničkoj izjavi, Vučić i Hoti su se takođe „obavezali da udvostruče napore kako bi osigurali dalje usklađivanje sa EU u skladu s preuzetim obavezama“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari