Varheji sutra u Beogradu i sa čelnicima proveropske opozicije 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji, u sklopu posete regionu, dolazi sutra u Beograd gde će osim sa najvišim državnim zvaničnicima razgovarati i sa predstavnicima više opozicionih stranaka. 

Varheji će se tokom popodneva odvojeno sastati sa premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Aleksandrom Vučićem nakon čega će održati zajedničku konferenciju za novinare.

Evropski komesar za proširenje u Beogradu će predstaviti novi godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evrointegracija kao i Ekonomski i investicioni plan za Zaopadni Balkan.

Kako saznaje agencija Beta, planirano je da se sastane i sa čelnicima Stranke slobode i pravde Draganom đilasom,  Demokratske stranke Zoranom Lutovcem, Pokreta slobodnih građana Pavlom Grbovićem i Narodne stranke Vukom Jeremićem.

Lideri SSP, DS i PSG danas su u zajedničkom pismu poslanicima Evropskog parlamenta pozdravili ocene iz novog izveštaja Evropske komisije o stanju demokratije u Srbiji, a posebno ukazivanje na probleme u izbornom procesu, „u kojem nema čak ni terena za jednak nastup i političku u takmicu“.

U izveštaju o napretku Srbije koji je juče predstavljen u Briselu Evropska komisija je ocenila da Srbija nije napravila nikakav napredak kada su u pitanju izborni procesi i pravosudni sistem, dok je ograničen napredak ostvaren na planu borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala i reforme javne administracije.

Konstatovano je takođe da iako je uspostavljen zakonski i institucionalni okvir za poštovanje temeljnih prava, nije obezbeđeno njegovo sprovođenje kao ni sprovođenje usvojene medijske strategije, niti je ostvaren napredak na terenu za poboljšanje ukupnog okruženja za slobodu izražavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari