Varhelji: Razlika u privrednom razvoju između regiona i EU mora što pre da nestane 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Evropska unija budućnost je zapadnog Balkana i od prvog dana mandata ove Evropske komisije vrlo je jasno da je region jedan od naših prioriteta, zbog čega neumorno radimo na tome da se što brže i što više približi EU, ocenio je u autorskom tekstu za N1 Zagreb evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji.

Beograd, Podgorica, Priština, Sarajevo, Skoplje, Tirana – šest glavnih gradova zapadnog Balkana, u srcu Evrope. No, putovanje i trgovina među njima i iz njih u druge glavne gradove Evrope traju dvostruko duže nego između mnogo udaljenijih gradova, ocenio je Varhelji.

Povezanost je vrlo važna za živote ljudi, preduzeća i privreda regiona, pogotovo sad kad podstičemo oporavak posle pandemije bolesti kovid-19, smatra Varhelji.

Osim toga, dodao je on, razlika u privrednom razvoju između tog regiona i EU mora što pre da nestane; tako će se ubrzati i proces integracije tih zemalja u EU.

To su glavni razlozi zbog kojih je Evropska komisija prošle nedelje predstavila opsežan privredni i investicioni plan za zapadni Balkan.

Planom se predviđa mobilizacija do devet milijardi evra za glavne investicije u području saobraćaja, energetike te zelene i digitalne tranzicije kako bi se ostvario održiv rast i otvorila nova radna mesta.

Osim toga, njime se želi povećati ulagački kapacitet regiona zahvaljujući novom instrumentu jamstva za zapadni Balkan, s ciljem prikupljanja ulaganja u iznosu do 20 milijardi evra, predvideo je Varhelji.

Potrebno nam je da zapadni Balkan bude bolje povezan, bilo putem ili železnicom koja spaja glavne gradove međusobno ili ih povezuje s Evropskom unijom, bilo ultrabrzim širokopojasnim internetom.

Čvrsto verujem da će to dati snažan i direktan podsticaj trgovini i ulaganjima i tako pomoći u stvaranju stabilnih tržišnih privreda.

Regionalna privredna integracija šest partnera ne znači skretanje s evropskog puta, već stvara direktnu privrednu priliku za rast, savladavanje privredne krize povezane s bolešću kovid-19, modernizaciju privrede u skladu s prioritetima EU i njihovo približavanje unutrašnjem tržištu EU, predočio je on.

Privredni i investicioni plan usko je povezan s reformama, naglasio je Varhelji i dodao da su reforme, posebno u području vladavine prava, i dalje u središtu procesa proširenja te su potrebne i kao podrška tom planu jer se njima povećava poverenje preduzetnika i stvara bolja klima za ulaganje.

Komisija je zajedno s planom donela i paket za proširenje za 2020, u kojem procenjuje tekuće osnovne reforme na zapadnom Balkanu i našim partnerima daje preporuke i smernice za sedeće korake.

Njihovom dinamičnom primenom postići će se dugotrajni rezultati i ubrzati napredak na putu prema EU.

Varhelji je rekao da je plan Komisije da ostvari tri cilja – dati novi zamah procesu proširenja, otvoriti pristupne pregovore s Albanijom i Severnom Makedonijom, te ubrzati privrednu konvergenciju s EU.

Prošle nedelje sam išao na zapadni Balkan kako bih našim partnerima lično predstavio novi privredni i investicioni plan te godišnje procene, podsetio je on.

Putovao sam u region da bih dobio podršku za sprovođenje plana i jasnu obavezu svih partnera na saradnju i sprovođenje reformi, i zadovoljan sam pozitivnim odgovorom, zaključio je Varhelji.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Varhelji: Razlika u privrednom razvoju između regiona i EU mora što pre da nestane”

 1. Sto se Srbije, i njenog naroda tice zvanicna Evropska unija je neiskrena. Oni nas ohrabruju, ali ne previse da bi smo mogli poverovati u sarenu lazu da cemo postati clan te zajednice.
  Varhelji kaze da Zapadni Balkan mora sto pre i sto brze da se PRIBLIZI EU. Dakle ne da se UCLANI U EU, vec samo da se priblizi.
  Drugo mase se nekim ZBIROM MILIJARDI, od kojih jedna trecina zavisi od budzeta Eu i Korona fonda 750 milijardi evra, koji jos nije potvrdjen u Evropskom parlamentu, gde i dalje postoje ozbiljna neslaganja izmedju STEDLJIVIH DRZAVA i drzava lidera Francuske i Nemacke.
  Trece pominje se SEST PARTNERA sa Zapadnog Balkana, medju koje se ubraja i Pristina kao sinonim za nezavisnu Kosovo Republiku, iako se zna da je ta teritorija Republike Srbije i dalje pod protektoratom UN, sve dok se ne donese nova rezolucija koja ce zameniti REZOLUCIJU 1244. A, i u EU ne postoji konsenzus o priznanju Republike Kosovo, jer pet drzava clanica i dalje ne priznaje taj samoproglaseni entitet od strane albanske manjine u Srbiji.
  I na kraju Srbija je prihvatila novu metodologiju za prikljucenje EU cija je sustina da ako nema striktnog postovanja obaveza iz nekog poglavlja, onda se citav proces integracije za tu zemlju vraca na pocetak. Ako ima onda se dobija znacajni finansijski podsticaj.
  Mi koji zivimo u Srbiji svedoci smo da se vladavina prava tumaci kako pojedincima u vucicevoj vlasti odgovara, da su izbori bili dirigovani i neravnopravno za sve ucesnike, da mediji falsifikuju stvarnos i ne obavestavaju o kljucnim dogadjajima drustva na objektivan nacin.
  Ali sve to nikoga u EU ne potresa. Jer, znaju da nema para za nas, pa nam nece ni resetovati proces pridruzivanja na pocetak. Zato Varhelji apostrofira PRIBLIZAVANJE REGIONA, A NE PRIKLJUCENJE.
  Varhelji je narednih pet godina tu da nas zamajava, a ne da nesto konkretno uradi. Cak je u tom poslu bez ideja, jer imitira Amerikance, koji stalno masu nekim novcem ispred naseg nosa, ali DOLARI NIKAKO NE STIZU.
  Sto se Srbije i Srba tice gubljenje vremena i zaostajanje u razvoju. A, sto se tice EU, imaju oni i precih problema od nas: Bregzit bez dogovora, dakle izostanak onih 50 milijardi evra koje je trebalo Britanci da uplate u budzet Eu na ime obestecenja od napustanja zajednice, trgovinski sporazum sa SAD, i pocetak konfrontacije sa Rusijom i Kinom zbog sve veceg pritiska SAD i pada konkurentnosti evropskih kompanija.
  P.s Samo bez cenzure

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.