Varhelji: Razlika u privrednom razvoju između regiona i EU mora što pre da nestane 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Evropska unija budućnost je zapadnog Balkana i od prvog dana mandata ove Evropske komisije vrlo je jasno da je region jedan od naših prioriteta, zbog čega neumorno radimo na tome da se što brže i što više približi EU, ocenio je u autorskom tekstu za N1 Zagreb evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji.

Beograd, Podgorica, Priština, Sarajevo, Skoplje, Tirana – šest glavnih gradova zapadnog Balkana, u srcu Evrope. No, putovanje i trgovina među njima i iz njih u druge glavne gradove Evrope traju dvostruko duže nego između mnogo udaljenijih gradova, ocenio je Varhelji.

Povezanost je vrlo važna za živote ljudi, preduzeća i privreda regiona, pogotovo sad kad podstičemo oporavak posle pandemije bolesti kovid-19, smatra Varhelji.

Osim toga, dodao je on, razlika u privrednom razvoju između tog regiona i EU mora što pre da nestane; tako će se ubrzati i proces integracije tih zemalja u EU.

To su glavni razlozi zbog kojih je Evropska komisija prošle nedelje predstavila opsežan privredni i investicioni plan za zapadni Balkan.

Planom se predviđa mobilizacija do devet milijardi evra za glavne investicije u području saobraćaja, energetike te zelene i digitalne tranzicije kako bi se ostvario održiv rast i otvorila nova radna mesta.

Osim toga, njime se želi povećati ulagački kapacitet regiona zahvaljujući novom instrumentu jamstva za zapadni Balkan, s ciljem prikupljanja ulaganja u iznosu do 20 milijardi evra, predvideo je Varhelji.

Potrebno nam je da zapadni Balkan bude bolje povezan, bilo putem ili železnicom koja spaja glavne gradove međusobno ili ih povezuje s Evropskom unijom, bilo ultrabrzim širokopojasnim internetom.

Čvrsto verujem da će to dati snažan i direktan podsticaj trgovini i ulaganjima i tako pomoći u stvaranju stabilnih tržišnih privreda.

Regionalna privredna integracija šest partnera ne znači skretanje s evropskog puta, već stvara direktnu privrednu priliku za rast, savladavanje privredne krize povezane s bolešću kovid-19, modernizaciju privrede u skladu s prioritetima EU i njihovo približavanje unutrašnjem tržištu EU, predočio je on.

Privredni i investicioni plan usko je povezan s reformama, naglasio je Varhelji i dodao da su reforme, posebno u području vladavine prava, i dalje u središtu procesa proširenja te su potrebne i kao podrška tom planu jer se njima povećava poverenje preduzetnika i stvara bolja klima za ulaganje.

Komisija je zajedno s planom donela i paket za proširenje za 2020, u kojem procenjuje tekuće osnovne reforme na zapadnom Balkanu i našim partnerima daje preporuke i smernice za sedeće korake.

Njihovom dinamičnom primenom postići će se dugotrajni rezultati i ubrzati napredak na putu prema EU.

Varhelji je rekao da je plan Komisije da ostvari tri cilja – dati novi zamah procesu proširenja, otvoriti pristupne pregovore s Albanijom i Severnom Makedonijom, te ubrzati privrednu konvergenciju s EU.

Prošle nedelje sam išao na zapadni Balkan kako bih našim partnerima lično predstavio novi privredni i investicioni plan te godišnje procene, podsetio je on.

Putovao sam u region da bih dobio podršku za sprovođenje plana i jasnu obavezu svih partnera na saradnju i sprovođenje reformi, i zadovoljan sam pozitivnim odgovorom, zaključio je Varhelji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari