Foto: EPA/MARTA PEREZ

Pan-evropski, nadnacionalni pokret, čiji je cilj temeljna demokratska transformacija Evropske unije do 2025. godine, broji preko 70.000 članova iz gradova širom Evrope.

Koosnivači ovog pokreta su Janis Varufakis i Srećko Horvat, a među članovima su i britanski režiser Ken Louč, kompozitor Žan Mišel Žar, osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž, slovenački filozof Slavoj Žižek, hrvatski filozof Boris Buden, kanadska autorka i aktivistkinja Naomi Klajn, sociološkinja Saskia Sasen.

Iz DiEM25 poručuju „da se ovim putem višegodišnja saradnja DiEM25 i Inicijative prenosi iz parkova i ulica na izborna mesta, a čvrsto verujemo da će od 4. marta preći i u Skupštinu Grada“.

„Od svojih početaka 2016. godine, DiEM25 SRBIJA ima veoma uspešnu saradnju sa Inicijativom. U mesecima iza nas aktivno smo učestvovali u kreiranju programa, približavajući sadržaje DiEM-ove progresivne agende za Evropu našem gradu, kao i u počecima izborne kampanje.

Nastavljamo da podržavamo Inicijativu, jer, kao u slučaju DiEM-a, izborna trka je samo jedan od vidova borbe za grad koji pripada svima nama.“ – rekla nam je Ivana Nenadović, ispred DiEM25 Srbija.

„Inicijativa Ne davimo Beograd deo je procesa i borbi koje širom sveta zahtevaju drugačije načine organizovanja građana i bavljenja politikom zasnovane na lokalnim i realnim problemima u našim krajevima, blokovima i naseljima.

Nakon podrške gradonačelnice Barselone Ade Kolau i pokreta Barcelona en Comu, podršku Varufakisovog DiEM 25 vidimo kao novi signal da naši zajednički izazovi ne poznaju granice i ubeđeni smo da je naša snaga u solidarnosti.“ – Ksenija Radovanović nositeljka liste Ne davimo Beograd, kaže se u saopštenju Inicijative.