Važno sticanje poena pred izbore u Nikšiću 1Foto: FoNet/ TV FoNet

Dok vlasti u Srbiji predstavljaju donaciju vakcina Crnoj Gori prvenstveno kao humanitarni gest, deo javnosti smatra da je ovo pre svega politički čin kojim se jača meki uticaj Srbije i otvara prostor za manipulaciju, ali ima i onih koji tvrde da je to korak koji vodi ka normalizaciji odnosa dve zemlje.

Premijerka Ana Brnabić na podgoričkom aerodromu predala je premijeru Crne Gore Zdravku Krivokapiću kontingent od 2.000 vakcina sputnjik V preksinoć uz poruku da je to solidarnost i poklon za građane CG.

Ipak, osim pozdravljanja na aerodromu, do zvaničnog sastanka dvoje premijera nije došlo, što pojedini analitičari smatraju propuštenom prilikom da se radi na normalizaciji odnosa.

Odnosi dve države posebno su zategnuti od izbora nove vlasti u Crnoj Gori, pa iako je bilo poziva novog premijera Krivokapića da Brnabić dođe u posetu, takva poseta se nije desila, a Srbija je od nove vlasti u Crnoj Gori očekivala neke druge poteze, kao što je vraćanje ambasadora, ili povlačenje priznanja Kosova.

Na ovo ukazuje i Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, koji za Danas kaže da je zvanični Beograd iskoristio ovaj momenat da stekne političke poene, kako među Srbima u Crnoj Gori, što je posebno važno u kontekstu predstojećih izbora u Nikšiću, tako i na spoljnopolitičkom planu. S druge strane, politički će profitirati i Andrija Mandić, koji je zvanično zamolio Srbiju za donaciju, ali stvarnih pomaka u odnosima nema, navodi Popov.

– Beogradu je očigledno stalo da pokaže i tu meku moć, da se predstavi kao zemlja solidarnosti, za razliku od EU, za to su iskorišćene dve zemlje u regionu – Makedonija i Crna Gora. Ma koliko to vlast predstavlja kao isključivo humanitarni čin koji nema političku konotaciju, to nije tačno. Srbija ovime može da učvrsti prosrpski stav u Crnoj Gori jer građani imaju utisak da je Srbija jedina koja vodi računa o njima. Ovo je posebno važno iz ugla izbora u Nikšiću 14. marta za koje se smatra da će biti presudni za dalju sudbinu DPS-a. Sve to ima duboku političku notu, ali i dalje nije napravljen pomak da se organizuje zvanični susret vlasti dve zemlje, ukazuje Popov.

Politički analitičar iz Crne Gore Ljubomir Filipović, ističe za Danas da je, na prvi pogled ovaj gest teško ne uvažiti, ali da je zbog toga je i pogodan za manipulaciju, posebno u kontekstu predstojećih izbora u Nikšiću.

– Uticaj je legitimna stvar, samo kada nema za cilj dominaciju političkim životom jedne zemlje, Crne Gore u ovom slučaju. Zato je kontekst i bitan – Vlada Crne Gore je do sada odbila dvije privatne donacije od 110.000 i sada nekritički prihvata donaciju od 2.000. Logički se postavlja pitanje zašto baš u osvit nikšićkih izbora, oko kojih se javnost u Srbiji zabavlja više nego izborima na Kosovu koje većinski smatra svojom teritorijom. I to na molbu Andrije Mandića, lidera DF-a kojem na terenu u Nikšiću pomažu upravo aktivisti SNS iz Srbije, ukazao je Filipović.

S druge strane, da je ovakvim gestom poslata pozitivna poruka koja vodi ka normalizaciji odnosa smatra Milan Krstić, asistent na Fakultetu političkih nauka, koji dodaje da je činjenica da Srbija ima najviše vakcina pa zato može i da ih podeli, te u tome ne vidi naročito demonstriranje moći.

– Svakako vidim ovu donaciju kao pozitivan signal u kontekstu odnosa dve zemlje. To je naročito značajno imajući u vidu da nije došlo do rehabilitacije odnosa Srbije i Crne Gore nakon izbora nove Vlade u CG, kao što se očekivalo. Ovo jeste jedan način da se pošalje pozitivna poruka na političkom nivou, zbog tog prvog fizičkog susreta premijerke Srbije i crnogorskog premijera. Kritike da se tako iskazuje odnos moći će neki krugovi uvek iznositi. Naročito u Crnoj Gori ima onih koji gledaju skeptično na sve što Srbija radi, čak i kada dodelom vakcina spasava živote, naveo je Krstić.

„Biće vremena“ za zvaničnu posetu

Kontingent od 2.000 vakcina koje su isporučene Crnoj Gori je polovina obećane pomoći, odnosno samo prva doza, što je istakla i premijerka Srbije pri susretu kada je rekla Krivokapiću „uskoro se vidimo ponovo da donesemo drugu dozu, ili da vi dođete u Beograd“. Ipak, čini se da bi dolazak Krivokapića bio manje izvestan s obzirom da je pre prve isporuke potpredsednik crnogorske Vlade Dritan Abazović rekao da predstavnici CG ne mogu da idu po vakcinu jer Crna Gora više nema avione u svom vlasništvu od kada je nacionalna avio-kompanija Montenegro airlines ugašena zbog korona krize. Zato je otvoreno pitanje da li će Ana Brnabić morati da dostavi i drugu dozu vakcine ali i da li će tom prilikom možda biti organizovan zvanični sastanak. Prilikom susreta na podgoričkom aerodromu, Krivokapić je je nagovestio da i dalje priželjkuje zvanični susret kada je uz dobrodošlicu premijerki Srbije rekao „biće prilike i vremena i znaćemo da vas ugostimo kako dolikuje crnogorskom gostoprimstvu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari