Veber: EU bez kredibiliteta, potrebno resetovati dijalog 1Foto: Privat / Dojce vele

Bodo Veber iz berlinskog Veća za politiku demokratizace za ‘Zašto?’ objašnjava da li Evropska unija može rešiti krizu u odnosima Beograda i Prištine koja je eskalirala odlukom kosovske vlade o uvođenju carina na proizvode iz Srbe i BiH zbog dovođenja u pitanje kosovske državnosti i opstrukce članstva u međunarodnim organizacijama.

Statusna pitanja

Mislim da je to jasno i iz izjava učesnika, odnosno predstavnika vlade Kosova, da se ovde ne radi o meri koja se odnosi na trgovinske odnose ili na postupanje u trgovinskim odnosima Kosova i Srbe, nego se radi očigledno o, istovremeno, malo emotivnoj i ljutitoj reakciji vlade Kosova, koja je očigledno podržana i od svih drugih parlamentarnih stranka, na celokupno postupanje, odnosno na situaciju u kojoj se našlo Kosovo u zadnjih godinu dana, kaže u intervjuu za RSE.

Na jednoj strani, dakle, na tok pregovora unutar političkog dijaloga i na promenu pozice pre svega unutar Evropske unije, predstavnika Unija, gospođe Mogerini i njenog tima i gospodina Hana, posle leta u smislu prelaska na neke političke pozice koje nemaju veze s tim što je dijalog bio na početku.

To znači popuštanje na ‘spinovanje’ iz Beograda da se ponovo otvore statusna pitanja

To je suprotno od onoga što je politički dijalog bio na početku i tolerisanje postupanja Srbe, i zadnja kap koja je prelila čašu je bila postupanje oko pokušaja učlanjenja u Interpol i ponižavajuće izjave predsednika Vlade Srbe o njihovom uspehu da to spreče.

Na drugoj strani je stalno guranje i pokušaji da ubede neke zemlje koje su ranije priznale Kosovo kao nezavisnu državu da promene tu poziciju.

Žrtve

Vidimo i kako je, nažalost, komesar Han posle čuvenog Alpbach foruma krajem avgusta u Austriji odednom počeo da zastupa podršku za ideju razmene teritorija.

Mislim da je to bila loša ideja, i nažalost dosta predstavnika Evropske unije su izgubili svoj kredibilitet u tom kontekstu pregovaranja.

Mislim da to pokazuje celokupnu ozbiljnost situace u kojoj smo se našli, u kojoj, se, očigledno, čini da ideja o razmeni teritorija neće ići, ali sa druge strane ona je sad dovela do zaoštravanja odnosa koji preti da na kraju bude izgubljen, kao i kompletni uspesi koje smo videli u ovom političkom dijalogu od 2012. i 2013.

Vizna liberalizacija je dodatno doprinela u ovom celokupnom zaoštravanju političkih odnosa, mada da su se ti predstavnici Evropske unije pridržavali prvobitnog pristupa u političkom dijalogu i u ovoj novoj fazi, vjerujem da sama teška situacija oko vizne liberalizace ne bi dovela do krize.

To je dodatno zaoštrilo situaciju i, nažalost, mora se dati pravo političkim predstavnicima Kosova da su oni postali žrtva jedne opšte političke atmosfere unutar Evropske unije u kontekstu svega što se desilo, pre svega izbjegličke krize.

Kosovo je ispunilo sve svoje obaveze oko vizne liberalizace, a još pri tom uz stepen uslova koji nijedna zemlja pre nije imala i nije traženo od nje.

Pomaci

Zbog celokupne situace unutar Evropske unije koja nema veze sa Kosovom, odluka o dobijanju vizne liberalizace neće izgleda biti razmatrana do evropskih parlamentarnih izbora.

Kakav će biti odnos Evropske unije u budućnosti i kako izaći iz svega toga, mislim da je to zapravo pitanje o tome kakvi su untrašnji odnosi unutar EU, i dok se to unutar Evropske unije ne reši, bojim se da nećemo izaći iz te situace.

Videli smo aktere iz Brisela, ali i iz Pariza, koji su se u ovoj opštoj situaciju prihvatili političkih pozicija da su sve opce prihvaćene unutar dijaloga samo da se dođe do nekog sporazuma između dva predsjednika, potpuno ignorišući kontekst i posljedice vraćanja opasnih ideja devedesetih godina kao što je etno-teritorijalizacija u rešavanju nekih političkih problema u regiji.

Po meni, jedino rešenje i inicijativa od strane EU koji bi imali kredibilitet i u Beogradu i još više u Prištini je da mora doći do povratka principa na kojima se vodio politički dijalog i koji su vodili do, svojevremeno naslovljenih, istorijskih pomaka i rezultata na početku dijaloga, još od sklapanja aprilskog sporazuma 2013.

Ja ne vidim rešenja za ovu situaciju, na reakciju kosovskih vlasti na celokupan kontekst, ne samo na postupanje Beograda već i Evropske unije, sa smanjenim kredibilitetom EU, i kako bi se ona mogla rešiti upravo od tih aktera koji su doveli do te nje.

Ne vidim nikako kako bi i gospođa Mogerini i gospodin Han mogli imati ikakav kredibilitet da rešavaju tu situaciju.

Vakuum

To jedino može doći od nekih aktera kao što je njemačka kancelarka Angela Merkel koja se pridržava tih osnovnih principa i evropskih vrednosti u celom procesu političkog dijaloga.

Jedino što vidim je da u celokupnom rešenju mora doći do resetovanja političkog dijaloga i vraćanja na prvobitni okvir dijaloga u kojem je bilo jasno da je pitanje i državnosti Kosova i granica Kosova rešeno i da se nema šta pregovarati o tom statusnim pitanjima, i to je bio osnov političkog dijaloga 2013. i aprilskog sporazuma koji je bio prihvaćem od svih strana, uključujući Srbiju.

Pokazalo se da se može doći do nekog rešenja ako su Evropska unija i Zapad odlučni, i kako smo ovih zadnjih par meseci videli, ako nisu odlučni, ako su popustljivi, onda to odmah vodi regiju natrag u krizu.

Mora doći do nekog resetovanja u smislu vraćanja osnovnog okvira i principa političkog dijaloga i u tim pregovorima mora doći do nekog vraćanja svih evropskih aktera da se vode tim principima.

Inače, neće biti ništa postignuto, a imaćemo situaciju u kojoj ako nema napretka može doći u tom vakuumu do ozbiljnih kriza, kao što to trenutno vidimo.

Ako sad ne dođe do nekog neočekivanog pomaka u ovim pregovorima između Beograda i Prištine, onda ćemo videti neku pauzu od skoro godinu dana dok ne dođe nova Evropska komisija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari