Veber za RSE o Vučićevoj poseti Moskvi : Poseta u propagandne svrhe 1Foto: Privat / Dojce vele

„Ova poseta Vučića Moskvi, kao ona nedavna severu Kosovu, više je u propagandne svrhe nego što ima suštinu“, ocenjuje za Radio slobdna Evropa, Bodo Veber iz berlinskog Saveta za politiku demokratizacije.

Kako navodi RSE, Veber primećuje da se na neki način nastavlja ono što je svojevremeno nekadašnji američki zvaničnik Brajan Hojt Ji (bivši pomoćnik zamenika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju) nazvao sedenjem na dve stolice Beograda između  Moskve i Zapada.

„Vidimo pozivanje na tradicionalne veze sa Rusijom. Na drugoj strani, koliko ja vidim, predsednik Vučić je na pitanje da li je razgovarao sa predsednikom Putinom o razmeni teritorija rekao da nije imao puno šta razgovarati pošto je Zapad odbio taj tzv. predlog rešavanja konflikta između Kosova i Srbije. To očigledno znači da je predsednik Vučić očigledno otišao da nastavi simboličnu politiku i Zapad i Evropska unija i Rusija. Ja ne verujem da je tu bilo nekog suštinskog razgovora“, ocenjuje Veber.

On smatra da i ova poseta Moskvi, kao i nedavna severu Kosova ima za cilj da na simboličan način sa dosta patetike, kao što je bio govor u Severnoj Mitrovici, zamagli neuspeh pokušaja da se dijalog između Beograda i Prištine usmeri u pravcu razmene teritorija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari