Već viđena strategija Kosova bez Srba 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Aleksandru Vučiću je neophodno da ukaže na nekoga, da ga demonizira, jer, kako je sam rekao, njegova politika o Kosovu je poražena.

To komentariše za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, što ju je predsednik Srbije po ko zna koji put, u poslednjih mesec dana, svrstao u istu ravan sa najtežim nacionalistima, kada je reč o njenoj kritici njegove kosovske politike. Prenebregavajući potpuno drugačiji ugao i pristup kritici koju mu upućuje Biserko za razliku od nacionalista, Vučić izjednačava protivljenje podeli Kosova i razmeni teritorije onih koji izvesno jesu za stavljanje tačke na kosovski problem priznanjem nezavisnosti i onih koji ne žele da stave tačku i priželjkuju zamrznuti konflikt po cenu evropskih integracija Srbije.

Naime, predsednik Srbije je na Glavnom odboru SNS, između ostalog, rekao da je njegova politika da Srbija dosta toga sačuva Kosovu doživela poraz, jer Srbi više vole da izgube sve. Vučić je stranačkim kolegama rekao da se tokom pet godina pregovora o Kosovu suočavao sa najvećim pritiscima. „A kada smo pokušali nešto da dobijemo, sve smo izgubili i ispustili zahvaljujući sopstvenoj neodgovornosti“, istakao je lider naprednjaka. Priznao je, kako je rekao, da je njegova politika u vezi sa Kosovom u Srbiji doživela poraz. „Ta moja politika da Srbija dosta toga sačuva na Kosovu je doživela poraz. Srbi vole da izgube sve. Više vole da plaču nad nečim što ostane daleko nego da imaju nešto u rukama“, ocenio je Vučić. Dodao je da je prvu rundu dobila „Srbija plakanja, a ne Srbija koja pobeđuje“. Naveo je i da su u istom kolu Sonja Biserko, Sava Janjić i Rada Trajković i oni koji su tobože najveći nacionalisti.

Biserko ističe da su Srbi na Kosovu dosta uznemireni njegovim ponudama za rešenje kosovskog pitanja, jer, to, kako ističe, znači njihov nestanak.

– Kosovski problem je trebalo tretirati tako što će fokus biti na ljudima, na Srbima koji žive na Kosovu, kako da im se garantuje opstanak i život tamo. Ali, fokus je stavljen na teritorije, na razmene i podele, umesto na ekonomsko socijalne aspekte. Međunarodna zajednica bi morala da nekako primora obe strane da se bave vladavinom prava i poboljšanja uslova života običnog čoveka, umesto brigom o teritorijama, zaključuje Sonja Biserko.

Rada Trajković, političarka sa Kosova, ističe za Danas da je Vučić pominje zato što je, zajedno sa Savom Janjićem, uspela da razotkrijem suštinu njegove politike.

– Strategija Aleksandra Vučića je identična strategiji Slobodana Miloševića. I nije slučajno što ga je pominjao u obraćanju Srbima na severu Kosova. Ta strategija se svodi na to da na Kosovu nema Srba više. Nakon što je Milošević potpisao Kumanovski sporazum, izdao je naređenje Nikoli Šainoviću da zajedno sa vojskom i policijom povuče i sve Srbe. Mi Srbi koji smo ostali oko crkve, to smo krvavo platili. Prema nama je vršena odmazda… – ističe Trajković.

Ona napominje da je NATO u avgustu mesecu sprečio krvoproliće koje su pripremali Hašim Tači i Aleksandar Vučić oko jezera Gazivode. „Hvala NATO što je to sprečio. To bi izazvalo krvoproliće i Srba više ne bi bilo na Kosovu“, poručuje Rada Trajković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari