Veće nadležnosti, ali ne i ime "vojska" 1Foto: Facebook/ Hasim Tachi

Sa pravne tačke gledišta, nije sporan početak transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u oružane snage usvajanjem nekoliko zakona, odnosno „zaobilaženjem“ promene kosovskog Ustava…

… ali te oružane snage neće moći da promene ime u „vojsku“, već će proširiti svoju misiju, strukturu i broj pripadnika, kažu za Danas izvori iz diplomatskih krugova, objašnjavajući proces koji je započet prošle sedmice izglasavanjem seta zakona u kosovskom parlamentu, bez saglasnosti Srpske liste i zvaničnog Beograda.

Najave formiranja vojske Kosova stizale su iz Prištine i ranije, ali je tek prošle sedmice u parlamentu izglasan set zakona koji je usvojen „prostom“ većinom, čime je izbegnuta promena Ustava, jer bi za ustavne promene bili nužni i glasovi Srpske liste, odnosno dvotrećinska većina. Za formiranje Ministarstva odbrane glasao je 101 poslanik od 102 prisutna, što predstavlja početak transformacije KBS u oružane snage. U Ustavu Kosova iz 2008. navedeno je da Kosovo treba da ima vojsku, ali uz odredbu poštovanju principa zastupljenosti manjina. Budući da Ustav nije izmenjen, KBS neće moći da promene ime u „vojska“, ali će na kraju procesa transformacije moći da izvršavaju vojne zadatke. Nove nadležnosti KBS podrazumevale bi „odbranu teritorijalnog integriteta“, opremanje lakim pešadijskim naoružanjem i helikopterima, povećanje pripadnika aktivne vojne rezerve sa 2.500 na 5.000, a pasivne sa 800 na 3.000 pripadnika, što dosad nije bilo moguće.

Kako su juče preneli mediji na Kosovu, misija EU u Prištini navela je da „EU traži da se transformacija KBS sprovede u skladu sa Ustavom Kosova, i uzimajući u obzir interese i zabrinutosti svih zajednica, a ne na način kako je to učinjeno prilikom prvog čitanja u parlamentu, bez saglasnosti Srpske liste“.

I dok predstavnici Prištine tvrde da „niko neće moći da zaustavi formiranje kosovske vojske“, zvaničnici Srbije, uključujući šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića, poručuju da se to neće dogoditi. Dačić je za TV Prvu izjavio da smatra da će „formiranje takozvane vojske u daljoj fazi naići na neslaganje zapadnih zemalja i NATO, jer oni (Priština) na to nemaju pravo po Rezoluciji 1244“. Kako je istakao, „neće se desiti da UNMIK ode sa KiM – to jedino može da se desi ako Rusija i Kina to podrže, a to je naučna fantastika“.

Dačić je, podsetimo, najavio da će početkom novembra biti održana sednica Saveta bezbednosti UN u Kosovu, „jer će Kina predsedavati tom sednicom, a jedna od tema će biti i formiranje takozvane vojske“. Za razliku od srpskih zvaničnika, kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio da je da „ne zna zašto UNMIK treba da ostane na Kosovu, kada je i EULEKS promenio mandat“ i pozvao je pripadnike srpske zajednice da „ne napuštaju KBS“.

Dosadašnje dužnosti KBS

Kosovske bezbednosne snage su prema dosad važećim zakonima mogle da obavljaju zadatke koji su se odnosili na spasilačke operacije, čišćenje terena od opasnih materija, humanitarne misije, ali ne i da poseduju teško naoružanje…

Podgorica nema stav

Ministar odbrane Grne Gore Predrag Bošković izjavio je juče posle razgovora sa KBS Rustemom Berišom u Prištini da Crna Gore nema stav o pitanju transformacije KBS u vojsku, prenosi FoNet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari