Velebit: Odnosi Srbije i Rusije na najnižem nivou 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Rusija se ni do sada nije previše mešala u formiranje vlada u Srbiji, pa nema razloga ni sada to da učini kada je rezultat parlamentarnih izbora više nego jasan.

U uslovima kada jedna izborna lista, poput Srpske napredne stranke ima ogromnu većinu i kada može da formira vladu kakvu god hoće, svaki pritisak, pa i navodni pritisak Rusije da u Vladu uđe Socijalistička partija Srbije, nema smisla. Možda postoje želje nekih ruskih krugova da pojedinci uđu u vladu, ali jedno su želje, a drugo je pritisak i mešanje, i tu je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko potpuno u pravu kada kaže da Rusija ne agituje da u buduću vladu uđe Socijalistička partija Srbije – kaže za Danas Dragomir Anđelković, politički analitičar, dok politikolog Vuk Velebit smatra da je samoj Rusiji najbitnije ko će biti ministar energetike u Srbiji, pošto su njihovi interesi tu najveći.

Anđelković tvrdi da se ruski pritisak na Vučića i SNS svodi uglavnom na medijske spekulacije po kojima Rusija insistira na ulasku SPS u vladu i na neka kadrovska rešenja. To prema njegovim rečima ne stoji, jer pritisak ima smisla kada je neko na granici da formira vladu, pa mu fali jedan, ili dva koaliciona partnera.

„Kada je situacija ovako jasna, kao sa pobedom SNS-a, pritisak je izlišan i ruski ambasador je u pravu da su sve spekulacije o ruskom mešanju neosovane“, kaže Anđelković i dodaje da je ipak zanimljivija izjava ruskog ambasadora da Rusija ne stoji iza nedavnih beogradskih demonstracija.

Prema njegovim rečima, možda Rusija i može tako nešto da organizuje u zemljama u njenom okruženju, ali Srbija nije u zoni ruskog uticaja.

Podsetimo, Bocan-Harčenko je tokom proteklog vikenda beogradskim medijima rekao da su izjave pojedinih srpskih analitičara, da bi Rusija volela da u narednoj vladi opet vidi Socijalističku partiju Srbije i da povodom toga vrši „pritisak i agitovanje“ laž.

„Ne dajemo nikome prednost, smatramo da je to unutrašnja stvar Srbije. Mi ćemo sarađivati sa vladom koja bude formirana na osnovu unutrašnjih odluka države, odnosno njenih institucija“, kazao je Bocan-Harčenko.

On je rekao da je pozadina optužbi da Rusija stoji iza nedavnih demonstracija u Beogradu potpuno jasna, odnosno da je „reč o rusofobiji i želji da se Rusija istera iz regiona“.

Prema njegovim rečima, takvim se optužbama „želi izvršiti pritisak na Rusiju i na Srbiju da se obustavi saradnja“.

„Neke evropske zemlje su izjavljivale da EU smatra Zapadni Balkan regionom svog globalnog prioriteta, dok SAD otvoreno kažu da Srbija mora što više da smanji saradnju sa Rusijom, pre svega u takozvanim osetljivim sferama. Oni su tako odlučili da sada izmisle ovu praznu priču za koju nema nijednog dokaza“, kazao je Bocan-Harčenko, dodajući da su optužbe da Rusija stoji za antivladinih demonstracija u Beogradu i drugim većim gradovima u Srbiji „takozvani fejk, sto posto“.

– Hteli su da stvore lošu predstavu o Rusiji ovde, jer Rusija nikada, bilo gde u svetu, nije bila među organizatorima takvih nemira. Mi se ne mešamo u unutrašnje stvari bilo koje zemlje, samo želimo bilateralnu saradnju. A mešaju se oni koji nas optužuju“, rekao je Bocan-Harčenko.

Komentarišući upravo taj demanti Harčenka, politički analitičar Đorđe Vukadinović kaže da je to bila zapravo poruka beogradskom režimu i režimskim medijima, od kojih su zapravo i stizale informacije da iza nedavnih demonstracija u Beogradu stoji Rusija.

– Svakome ko ume da čita i ko se malo razume u politiku je jasno kome je Harčenko uputio poruku. A što se tiče zalaganja Rusije za ulazak SPS-a u vladu, jasna je poruka ruskog ambasadora da Rusija poštuje domaćina – kaže Vukadinović i dodaje da nije važan samo sadržaj Harčenkovog intervjua, već i tajming pred odlazak Vučića u Vašington.

Vukadinović ističe da je ruski ambasador poslao tri važne poruke: da podržavaju dijalog Beograda i Prištine, na osnovu rezolucije 1244, bez nametanja konačnog rešenja i da se neće mešati u formiranje vlade, ali je i vlastima u Beogradu poručio da Rusija ne stoji iza nedavnih demonstracija, kako su to tvrdili provladini krugovi.

– Ako realno posmatramo odnose Srbije i Rusije, utisak je da su oni na najnižem nivou i da je moguće očekivati da dođe i do nekog spoljnopolitičkog preokreta i jačeg testiranja puta Srbije ka Zapadu. Jasno je i da je SPS naklonjen Rusiji, njenom predsedniku i u nekim trenucima se čini da Ivica Dačič stavlja ruske interese ispred interesa Srbije, a samoj Rusiji je najbitnije ko će biti ministar energetike, pošto su njihovi interesi tu najveći – kaže politikolog Vuk Velebit za Danas i dodaje da je interesantno da u poslednje vreme imamo dosta izjava i demantija ruskog ambasadora, što ranije nikada nije bio slučaj.

To prema rečima Velebita ukazuje da se nešto veliko dešava iza zatvorenih vrata i da Rusija nije zadovoljna trenutnom spoljnom politikom Srbije.

– SPS je glavni saveznik Rusije u Srbiji i ako SPS ne dobije ono što Rusija očekuje, to može biti problem sa pozicije Rusije. Ovde ne treba da se govori ni o kakvoj rusofobiji, ali deluje da su ruski interesi prvi put ozbiljnije poljuljani u Srbiji. Srbija ne treba da bude bilo čija gubernija, niti sa Istoka, niti sa Zapada, već interesi Srbije moraju biti na prvom mestu. Do sada su se interesi Srbije i Rusije poklapali po nekim pitanjima, ali to ne znači da ruski interesi treba da budu na prvom mestu, niti sutra nečiji drugi. Nama je potrebno jasno da znamo gde Srbija ide, koja je naša spoljnopolitička orijentacija i da prestanemo da živimo u verovanju da u međunarodnim odnosima postoje prijateljstva – zaključuje Velebit.

Čanak: Ne veruj Rusima ni kada darove donose

– Jedna od definicija diplomate je da je diplomata čovek koji laže za svoju zemlju. U ovom slučaju ovaj ruski diplomata to radi sa maštom i ljubavlju. Očigledno je da ta izjava nema veze sa stvarnošću, kao što i potpirivanje sukoba u Crnoj Gori, u svetlu izbora u nedelju, apsolutno ide iz kremaljske kuhinje. Uostalom, staro iskustvo sa ovih prostora glasi „ne veruj Rusima ni kada darove donose“ – poručuje predsednik LSV-a Nenad Čanak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari