Velebit: Spoljnopolitička pozicija Srbije nije dugoročno održiva 1Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Zabluda koju živimo već skoro 20 godina je da je Kosovo najveće pitanje na evropskom putu Srbije, izjavio je FoNetu politikolog Vuk Velebit, koji smatra da dugoročno nije održiva spoljnopolitička pozicija zemlje da bude najbolji prijatelj i sa zemljama na Istoku i Zapadu.

Spoljnopolitička pozicija Srbije je dezorijentisana i takva je već dugi niz godina. Ne znam da li je ikada imala jasno određenu svoju poziciju na međunarodnoj sceni, rekao je Velebit u serijalu razgovora Agreman.

On je podsetio da se već na prvoj godini studija Fakulteta politčkih nauka uči da u spoljnoj politici nema prijateljstava, već partnerstava i savezništva i naglasio da bi time trebalo da se vodi i Srbija.

Ono što znamo je da Srbija ide ka Evropskoj uniji (EU), to nam govore predstavnici vlasti, ali sa druge strane ista ta vlast radi sve da Srbija ne ide ka punopravnom članstvu i zbog toga se nikako ne može smatrati pouzdanim partnerom, predočio je Velebit.

Ni od EU ne dolaze podsticaji da se Srbija ubrza na evropskom putu, primetio je on i objasnio da, koliko predstavnici vlasti ne žele da Srbija bude deo EU, isto toliko ni u Unija do sada nije pokazala želju da zaista vidi Srbiju u grupi svojih članica.

Predsednik Aleksandar Vučić zna da bi, ukoliko bi Srbija napravila veliki iskorak ka Uniji, on morao drastično da promeni unutrašnju politiku i atmosferu koja se kreira u zemlji, a predstavnici EU bi isto znali da bi morali da budu kritičniji prema onome sto se dešava u Srbiji, ukazao je Velebit.

Prema njegovom uverenju, problem je i to što EU nema drugog partera u Srbiji sa kojim bi sela za sto, neku drugu politčku opciju koja bi bila kredibilan partner i koja želi Srbiju u EU i rešenje pitanje Kosova.

Mi, nažalost, u Srbiji danas imamo da je Vučić, koliko je nacionalista, sada i najveći evropejac, jer brojne političke opcije pokušavaju da ga ruše na pitanju Kosova, što je politički glupo, konstatovao je Velebit.

Glavno pitanje za EU je da li želi Srbiju u Uniji ili ne, naglasio je on, ali je konstatovao i da status kvo trenutno odgovara svim stranama.

Unija se već sada nalazi u situaciji da „prazan prostor“ popunjavaju Turska, Rusija, Kina, Emirati, ilustrovao je Velebit i poručio da bi Brisel trebalo da donese stratešku odluku šta će da radi sa ovim regionom.

Ukoliko to ne učini, kako je upozorio, Unija će biti zatečena i pitaće se otkud toliki upliv kineskog kapitala, ruskog uticaja, a normalno je da svaka velika sila želi da širi svoj uticaj.

Za nas je glavno pitanje šta ćemo odlučiti, kako želimo da izgledamo, kao Putinova Rusija ili moderna, razvijena zemlja zapadne Evrope, ocenio je Velebit.

On tvrdi i da je zabluda da će Srbija, čim reši pitanje Kosova, postati članica EU, jer smatra da se ni rešavanjem tog pitanja ne bi promenila brzina napredovanja na evropskom putu.

S druge strane, sada, danas, čak i da rešimo pitanje odnosa Srbije prema Kosovu, da postanemo deo EU, ništa se neće promeniti, samo će građani tada lakše moći da napuste Srbiju, procenjuje Velebit.

Kako je obrazložiio, ništa suštinski nismo promenili da život ovde bude bolji, da sprovedemo reforme, da mi, a ne EU, ovde budemo nosioci tih reformi.

Nabavka vakcina protiv korona virusa, prema njegovoj oceni, jedna je od retkih, možda i jedina situacija, u kojoj će Srbija profitirati od svoje pozicije na međunarodnoj sceni.

Ne mislim da će nastaviti da profitira na takvoj svojoj poziciji, već smo sada imali sreće, mala smo zemlja, neopredeljena i lakše je nabaviti vakcine sa svih strana, nego u slučaju neke velike države koje treba da vakciniše 100 ili 200 miliona stanovnika, objasnio je Velebit.

Ovaj primer ne bi trebalo da bude uzor, napomenuo je on i zaključio da ono što nam je sada pošlo za rukom, ne znači da će se desiti svaki sledeći put.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari