Veroljub Stevanović postao potpredsednik Stamatovićeve stranke 1Veroljub Stevanović Foto: Beta/ Emil Vas

Veroljub Stevanović, nekadašnji gradonačelnik Kragujevca postao je potpredsednik Zdrave Srbije, stranke koju predvodi Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina.

Istovremeno pokret „Zajedno za Šumadiju“ kolektivno je pristupio Stamatovićevoj Zdravoj Srbiji. Ovo je obnarodovano u nedelju, 19. januara, na izbornoj skuptini Zdrave Srbije na Zlatiboru.

Pre desetak dana Stevanović je pristupio novom bloku koji predvodi lider Srpskog patriotskog saveza Aleksandar Šapić, a u kome je i Zdrava Srbija. (Vidi LINK)

– Zajedno za Šumadiju i dalje postoji – mi smo sada ogranak Zdrave Srbije, rekao je Veroljub Stevanović za portal Pressek.

On je dodao da već 5 godina Zajedno za Šumadiju pokušava da se registruje kao stranka, ali da to neko uporno ne dozvoljava.

– Imamo prikupljenih preko 11.000 potpisa i i ništa. Ti potpisi stoje u ministarstvu, i nekome ne odgovara da se registrujemo. Na izbore se bez stranke ne može – tako da je ovo dobro rešenje, rekao je Stevanović.

Prema njegovim rečima, „to je dobra kombinacija”, koja okuplja ljude koji su postigle neke rezultate.

Da podsetimo, Zajedno za Šumadiju je ulaskom u URS, prestala da postoji kao politička stranka. Nakon debakla Ujedinjenih regiona Srbije 2014. godine, nekadašnja stranka Veroljuba Stevanovića nastavlja da deluje kao pokret. Na lokalnim izborima 2016. godine zajedno sa Demokratskom strankom u Kragujevcu osvaja 24 odsto glasova.

Na parlamentarne izbore iste godine ZZŠ izašla je na listi „Za pravednu Srbiju – Demokratska stranka (Nova, DSHV, ZZS) i Stevanović je izabran za poslanika.

U maju 2017. godine deo odbornika na čelu sa Sašom Milenićem, Bojanom Stojadinovićem, Zoran Palčićem i još nekim od najistaknutijih članova ZZŠ napušta Stevanovića i reaktivira udruženje „Šumadijska regija“, koje istovremeno počinje da deluje kao lokalni odbor Pokreta slobodnih građana.

Početkom 2018. godine iz Zajedno za Šumadiju odlazi i Dušan Zeka Aleksić i osniva Udruženje „300 Kragujevčana“. Ubrzo zatim postaje jasno da će i ovo udruženje delovati kao politička partija, a u februaru 2019. godine održava se i prva konvencija na kojoj 300 Kragujevčana najavljuje izlazak na lokalne izbore 2020. godine.

Danas, u lokalnom parlamentu grada Kragujevca, Zajedno za Šumadiju zastupa 14 odbornika.

Politička karijera Veroljuba Stevanovića

Politička karijera Veroljuba Stevanovića je počela 1993. godine, kada je osvojio svoj prvi poslanički mandat u Narodnoj skupštini Republike Srbije, kao poslanik Srpskog pokreta obnove. Do 2005. godine bio je potpredsednik Srpskog pokreta obnove. U prelaznoj Vladi Republike Srbije 2000. godine bio je koministar za industriju. Stevanović 2002. godine osniva lokalnu koaliciju „Zajedno za Kragujevac“. SPO napušta 2005. godine i sa Vojislavom Mihailovićem formira Srpski demokratski pokret obnove (SDPO).

Oktobra 2008. godine formira novu partiju „Zajedno za Šumadiju“, a maja 2010. godine ta partija postaje članica političkog saveza Ujedinjeni regioni Srbije, a Stevanović njihov potpredsednik.

Prvi put gradonačelnik grada Kragujevca postao je 1996. godine. Na prvim neposrednim izborima za gradonačelnika, održanim 2004. godine, izabran je ponovo za gradonačelnika grada Kragujevca. Na mestu gradonačelnika Kragujevca nalazio se do oktobra 2014. godine, kada je na sednici sazvanoj po hitnom postupku smenjen sa mesta prvog čoveka grada na Lepenici. Stevanovića je napusti deo tadašnjih koalicionih partnera uz pomoć kojih je za gradonačelnika prvi put izabran Radomir Nikolić.

Rođen je 17. septembra 1946. godine u Kragujevcu. Diplomirao je na Mašinskom fakultetu, Univerzitet u Kragujevcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari