Veselinović: Živković prekršio dogovor o nenapadanju 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Drugi sastanak opozicije, koju je okupio Boris Tadić, lider Socijaldemokratske stranke, biće održan u četvrtak u prostorijama Nove stranke, iza zatvorenih vrata, ali bez prisustva predstavnika Udružene opozicije Srbije.

Janko Veselinović, predsedavajući Udružene opozicije Srbije, kaže za Danas da je sastanak zakazan bez dnevnog reda, da je sve urađeno suprotno prethodnom dogovoru, ali i da je Zoran Živković, lider Nove, svojim tvitom prekršio dogovor o nenapadanju.

Organizator drugog sastanka Aris Movsesijan, kandidat za predsednika Nove stranke, međutim, tvrdi da je krajnje vreme da opozicija prestane da se bavi tvitovanjem i komentarima tvitova.

Osim UOS-a, predstavnici svih ostalih stranaka ili pokreta koji su prisustvovali prvom sastanku odazvaće se i na poziv Nove stranke.

Među onima koji su potvrdili dolazak su Miloš Jovanović iz DSS, Ne davimo Beograd, Pavle Grbović iz Pokreta slobodnih građana, same SDS Borisa Tadića, kao i predstavnici grupe građana Srce grada, iz opštine Stari grad.

„Ne možemo se odazvati ovom sastanku, koji je zakazan bez dogovora o temi sastanka i vremenu održavanja. Svi smo zatečeni jer je urađeno sve suprotno dogovoru sa poslednjeg sastanka. To je stav Pokreta za preokret, ali i cele Udružene opozicije. Ako želimo saradnju, moramo se poštovati. Na stranu činjenica da je domaćin sastanka, odnosno predsednik stranke koja poziva na sastanak – Zoran Živković – prekršio osnovni dogovor o nenapadanju. Ali on nije napao samo nas političare, već na najgrublji način sve građane Srbije kroz stav da je za reč „lud“ sada zamena bojkot“, napominje Veselinović za Danas.

Dodaje da je to nedopustivo i bez ograde od takvog stava teška je moguća bilo kakva komunikacija sa tom strankom. Na pitanje da li je to samo njegov stav Veselinović odgovara da je to stav kompletne Udružene opozicije Srbije.

Komentarišući stav Udružene opozicije Srbije Aris Movsesijan za Danas kaže da je jedino tačno da vreme sastanka nije dogovoreno, ali da ne vidi razlog zbog čega bi se čekalo i usporavali razgovori, pogotovo kad se zna da razgovor sa predstavnicima Evropskog parlamenta uskoro predstoji, a to je i prva tačka sutrašnjeg sastanka.

„Svaki dan za opoziciju je zbog toga veoma značajan. Osim toga nisu tačne tvrdnje Veselinovića da na prvom sastanku ništa nije dogovoreno. Jedna od tačaka dnevnog reda drugog sastanka koji se održava u prostorijama Nove stranke su razgovori o nivoima izbora, gradskim, pokrajinskim i parlamentarnim koje je na prošlom sastanku, kao temu dnevnog reda predložila Inicijativa Ne davimo Beograd. Postoji i tačka razno, pa su predstavnici nekih stranaka i pokreta u tom delu sastanka mogli da otvore pitanje nepoštovanje dogovora, kako unaprediti razgovore i privući neke druge opozicione stranke. Uostalom u samom pozivu piše da su svaki komentar i dopuna dnevnog reda dobrodošli“, objašnjava Movsesijan.

Na pitanje kako ipak komentariše stav UOS-a da je Zoran Živković, aktuelni lider Nove stranke, prekršio dogovor o nenapadanju, sagovornik Danasa kaže da je krajnje vreme da opozicija prestan da se bavi tvitovanjem i komentarima tvitova i da svoje stavove gradi na osnovu nečega što su čuli na ulici ili pijaci i da to bude osnov za njihovo vođenje politike.

On ponavlja da je plan da sutrašnji sastanak bude radan, iza zatvorenih vrata i bez prisustva novinara.

Kada smo Sergeja Trifunovića, aktuelnog predsednika Pokreta slobodnih građana, pitali da li će prisustvovati sastanku, njegova prva reakcija, s obzirom da nije u zemlji, bila je – „kakav sastanak, dogovoreno je da se sastanak organizuje posle dveju skupština – PSG-a i Nove stranke“.

Movsesijan, međutim, kaže da je Pokret slobodnih građana potvrdio dolazak, a Trifunović verovatno nije bio prisutan.

On kaže i da ne vidi razlog zbog čega bi se u doba korone, kada se radi po izmenjenim pravilima, čekalo da prođu izborne skupštine, jer može da se desi i neka nova zabrana okupljanja.

Da će Pokret slobodnih građana prisustvovati sastanku opozicije potvrdio nam je i Pavle Grbović, kandidat za Trifunovićevog naslednika.

„Odazvaću se pozivu na razgovor jer mislim da ne postoji adekvatno objašnjenje zašto takve pozive treba odbiti. Mislim da su teme dobro odabrane i da pružaju šansu da tim razgovorima damo sadržinu i smisao i da konačno idemo u susret onome što nas očekuje, a ne da se bavimo temama koje su za nama i koje nas samo dele“, naveo je Grbović u izjavi za Danas, potvrđujući da se Trifunović nalazi van zemlje.

Kasnije nam je i sam Sergej Trifunović potvrdio da na sastanak opozicije ide Grbović.

Miloš Jovanović, lider DSS, potvrdio nam je da će prisustvovati sastanku opozicije, ali da se zbog dnevnih obaveza na fakultetu nije mnogo udubljivao u teme sastanka. Kaže da je važno razgovarati, a Radomir Lazović iz Inicijative Ne davimo Beograd u izjavi za Danas kaže da će na sutrašnjem sastanku ponovo izneti stav, koji su i u prošlosti zastupali, da bi opozicione organizacije na izbore trebalo da izađu sa svojim prirodnim ideološkim ili programskim partnerima.

Tako bi, kaže, bila izbegnuta neprincipijelna partnerstva, koja su karakteristična za nastup u jednoj koloni, a građanima bi se ponudilo da glasaju za one opcije koje smatraju najboljim.

Šta će se tražiti od poslanika EP

„Što se tiče najavljenih pregovora sa evroparlamentarcima, tražićemo da kao jedan od zahteva za unapređenje izbornih uslova bude utvrđeno i razdvajanje različitih nivoa izbora tako da predsednički, parlamentarni i lokalni izbori ne mogu biti održani zajedno zbog velike zloupotrebe javnih resursa i funkcionerske kampanje koja dovodi do toga da je Aleksandar Vučić jedini kandidat i za predsednika mesne zajednice i za predsednika države. Ovakav pristup, uz koordinaciju i saradnju na konkretnim pitanjima kao što je kontrola izbora, borba za slobodne medije, kao i borba protiv nasilja, može dovesti do toga da se veliki broj građana odluči ne samo da izađe na birališta, već i da uzme direktnu ulogu u kampanji ili kontroli izbora. Za nas je najveći potencijal za promenu na vlasti pokazao Beograd, a on može postati grudva koja pokreće lavinu i oslobođenje cele Srbije od naprednjačke kriminalne vlasti“, kaže Radomir Lazović iz NDB.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari