Vesić i formalno vodi Beograd? 1Foto: FoNet/ TV FoNet

Goran Vesić, član Predsedništva Srpske napredne stranke, mogao bi na početku nove 2019. godine da preuzme funkciju gradonačelnika Beograda, nagoveštava se u političkim krugovima.

Sadašnji gradonačelnik Zoran Radojičić, koji je bio nosilac liste SNS na martovskim izborima „Aleksandar Vučić – zato što volimo Beogradu“, povukao bi se sa gradonačelničke funkcije. Osim što je Vesić medijski mnogo istaknutiji, čak ga novinari pojedinih medija već greškom oslovljavaju sa „gradonačelniče“, spekuliše se i o drugim razlozima za ovu rotaciju. Među tim razlozima je navodna Vesićeva ambicija da i formalno bude gradonačelnik, zatim to što Radojičić nije baš u javnosti uspeo da nosi ulogu gradonačelnika, kao i to što se u gradskoj skupštini Vesić ističe duelima sa opozicijom koju predvodi Dragan Đilas.

Radojičićevo povlačenje, što bi značilo i novo glasanje u beogradskom parlamentu, u kome dominira SNS i gde izglasavanje Vesića ne bi trebalo da predstavlja problem, zasad je mogućnost u fazi razmatranja.

Spekulisalo se i uoči beogradskih izbora da Vesić vodi jaku kampanju unutar svoje stranke za gradonačelničko mesto. On je disciplinovano prihvatio odluku da to bude nosilac liste i priznati hirurg Radojičić, jer je to bio odgovor naprednjaka na opozicione kritike da su kandidovali ugledne ljude, a da oni neće voditi grad. Međutim, tvrdi se da Vesić ne odustaje od namere da i formalno bude gradonačelnik, koliko god da je Radojičić u njegovoj senci.

Sve ovo moglo bi da predstavlja deo šireg paketa promena unutar SNS, i po dubini, po lokalnim odborima i po opštinama, koje se očekuju u slučaju da u prvoj polovini godine ne bude vanrednih parlamentarnih izbora. Te promene međutim neće ići glatko. Pojedini izvori ističu da je prvi put sa nedavne zatvorene sednice Izvršnog odbora SNS u Čačku došlo do „curenja“ onog što je tamo rečeno. To je sednica, podsetimo, sa koje su lokalni portali izvestili i izveštaju o radu botova SNS na društvenim mrežama, kao i izlaganje Marka Đurića da postoji mogućnost rata. Naprednjaci su demantovali da je Đurić govorio na taj način na sednici rukovodstva SNS.

Smederevo: Isključen odbornik iz SNS

„Kolege odbornici, hajde da vas nazovem kolegama, ali to nismo. Poštovani građani Smedereva, znači, govorim isključivo u interesu građana Smedereva, jer su građani želeli da zastupam njih, a ne da zastupam neke nasilnike i kabadahije. Malo pre je pomenuo doktor smisao života. Pa, smisao života je sloboda. Ona je najveće blago. I lep život. A mi to nemamo u Srpskoj naprednoj stranci. Što jednom ne izađete i kažete istinu! Ovde ne smeš da kažeš ono što misliš“, rekao je odbornik SNS Dragutin Mirković na jednoj od sednica Skupštine grada Smedereva, objavljeno je na Jutjubu i na lokalnim portalima. Takođe je objavljeno i da je Izvršni odbor SNS Mirkovića nakon ovog obraćanja isključio iz stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari