Vesić ima negativan imidž i kod glasača SNS 1Goran Vesić Foto: Beta/ Branislav Božić

I dalje postoji ozbiljna šansa da Aleksandar Šapić, lider SPAS-a i predsednik opštine Novi Beograd, bude nosilac liste Srpske napredne stranke na predstojećim beogradskim izborima i postane gradonačelnik Beograda, saznaje Danas iz političkih krugova.

Podsetimo, ova vrsta nagađanja pokrenuta je u februaru, kada su pojedini opozicioni portali objavili da je moguće i da pre izbora Šapića sadašnja glasačka većina izabere te da on potom ide u trku za reizbor.

Trenutno se sprovode istraživanja javnog mnjenja među glasačima u Beogradu na osnovu kojih će Srpska napredna stranka dalje razvijati strategiju za izlazak sa Šapićem na izbore, ali izvesno je da će do saradnje doći. Rezultati istraživanja presudiće u tome da li će SNS i Šapićev SPAS izaći na beogradske izbore na jednoj listi čiji bi Šapić bio nosilac, ili na odvojenim listama pa kasnije sabirati mandate, pokazuju nezvanična saznanja Danasa.

Srpska napredna stranka najslabiju podršku ima u Beogradu, u odnosu na druge delove Srbije i to pokazuju istraživanja godinama unazad. Zbog toga se, kako Danas saznaje, intenzivno radi na ispitivanjima stavova birača na osnovu kojih će se doneti odluka kako će vladajuća stranka nastupati na sledećim beogradskim izborima kako bi osigurala svoju pobedu. Ono što se za njih za sada pokazuje kao najveći problem jeste to što, i pored nekih dobrih rezultata projekata koje su postigli u glavnom gradu, istraživanja pokazuju da te rezultate ne mogu i da „kapitalizuju“ glasovima birača u dovoljnoj meri, jer je aktuelni zamenik gradonačelnika Goran Vesić „personifikacija naprednjačke vlasti u Beogradu“ a uz njega se vezuje negativan imidž čak i među SNS biračima.

– To pravi najveći problem za SNS a sa Šapićem bi mnogo bolje stajali. Na osnovu istraživanja će se odlučiti da li će SNS ići u zajedničku koaliciju sa Šapićem ili će ići odvojeno pa da posle saberu mandate. To je pitanje kolika je sinergija između njih. Šapić je s jedne strane već izgubio deo birača time što je ušao u vlast, izgubio je potencijal da uzme neke opozicione glasove, ali s druge strane on već pokušava da pridobije nove glasače radom na terenu i možemo očekivati njegovu sve veću vidljivost, navode naši izvori.

Vesić ima negativan imidž i kod glasača SNS 2

Ovaj predizborni „inženjering“ vladajuće koalicije posledica je toga što SNS i njen lider Vučić znaju da oni najslabije stoje u Beogradu, kao urbanoj sredini gde inače imaju manje glasova, a da opozicija ovde ima najveće šanse, ukazuju naši izvori.

Opozicija ima potencijal u Beogradu, posebno u tri centralne opštine – Savski venac, Stari grad i Vračar i među visoko obrazovanim delom stanovništva, srednje generacije. Ono što pak može da bude „pogubno“ po opoziciju, smatraju upućeni, jeste fragmentacija, što bi dalo dodatnu prednost Šapiću kao kandidatu vlasti.

– Ta razjedinjenost i zavađenost stranaka može dosta da košta opoziciju. Pored toga, bez obzira kakvi budu izborni uslovi, opozicija mora da osigura kontrolu biračkih mesta, makar u ove tri centralne opštine, kako bi mogla da postigne neke rezultate, kažu naši izvori.

U vodećim agencijama za Danas su rekli pak da još uvek nemaju podatke o izbornim stavovima Beograđana sa kojima bi izašli u javnost.

Vladimir Pejić, direktor agencije Faktor plus, kaže da će dijalog o izbornim uslovima u najvećoj meri odrediti to kako će se dalje formirati raspoloženje birača prema beogradskim izborima i da tek nakon toga može konkretnije da se sagleda šta će se dešavati u Beogradu. Za sada je sigurno samo, kako on kaže, da u Beogradu ima mnogo apstinenata i da političke stranke treba da posvete više pažnje tome kako će se obraćati ovim biračima.

– Mislim da je apstinencija dominantna i da mnogi računaju na te apstinente, ali da bi do njih došli, to važi i za vlast a posebno za opoziciju, moraju da izazovu kod glasača neku vrstu okidača i jaku reakciju da bi apstinenti imali volju da izađu na izbore. U opoziciji greše kada misle da su svi koji su protiv Vučića automatski za opozicione partije a isto tako se i vlast zavarava kada u istraživanjima vidi niske brojke za opoziciju i misle da su to jedini ljudi koji su protiv vlasti, ističe Pejić.

On dodaje i da po istraživanjima naprednjaci imaju lojalne birače na koje mogu da računaju i to se neće mnogo menjati, ali da će se voditi višestruka bitka oko ostalih – pre svega da se animiraju da izađu na izbore, pa tek onda da se privole na stranu vlasti ili opozicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari