Vesna Pešić: Zgrožena sam time kako nas vlast organizovano zaglupljuje 1

„Nikad nisam uspela da se otrgnem od užasa ubistva Zorana Đinđića“, kaže za Danas politička aktivistkinja Vesna Pešić, koja je svojevremeno kao predsednica Građanskog saveza Srbije predvodila sa ubijenim premijerom i drugim opozicionarima koaliciju Zajedno, pa koaliciju DOS, koja je uspela da svrgne režim Slobodana Miloševića.

Vesna Pešić je odgovore za naš list napisala dok se još oporavlja od korone.

„Dobro sam poznavala Đinđićevu filozofiju, ja sam i sama filozofiju diplomirala i prvi put u životu sam bila ponosna da apsolutno znam da je Srbija tada imala za predsednika vlade najpametnijeg i najobrazovanijeg čoveka na svetu. On je imao viziju Srbije kao moderne države, a to znači da se ona izvuče iz zaostalosti i pogrešnih izbora koje je istorijski i kasnije činila. Pa, na pogrešnom putu je i danas. A šta to znači da postanete moderna zemlja sa perspektivom dobrog života? Moderno doba započinje onda kada se sve ‘više sile’ i mitologije odbace kao dnevna politika i prebace u kulturu sećanja, kada se religija povlači u svet privatnosti, a sve složenije društvo integriše na najširoj osnovi – sa vladavinom prava, slobodama i pravima jednakopravnih građana. Sami možete zaključiti koliko smo danas daleko od takvih ciljeva i ideala“, ukazuje Vesna Pešić.

Vesna Pešić: Zgrožena sam time kako nas vlast organizovano zaglupljuje 2

Na pitanje da li prati šta se dešava u srpskom društvu i šta je ono što je najviše dotiče i zabrinjava, naša sagovornica odgovara: „Naravno da jedno vreme nisam mogla da pratim javna zbivanja, ali sada uspevam da pratim i zgrožena sam koliko je vlast organizovano i tendenciozno doprinosila našem zaglupljivanju i primitivizaciji. Namerno su to radili, jer misle da je količina našeg zaglupljivanja dobra za održavanje ove korumpirane i kriminalizovane vlasti. Puštali su razne mračnjake da nas truju i na svim kanalima pričaju gluposti. Puštali su onog Nestorovića i druge zadužene da nam preporučuju „zdrave travice“ i daju takve savete. Zaplašili su ljude od vakcinacije i potcenjuju mera koje moraju da se primenjuju i to trajno dok virus hara celim svetom. Krizni štab je postao komedija i čudim se našim stručnjacima da već nisu predali Brnabićki i Vučiću da preuzmu odgovornost, kad već oni odlučuju umesto njih“, ističe Pešić.

Ona ovako ukratko prepričava svoje iskustvo prebolevanja virusa kovid 19:

„Teško je uopštavati kad je korona u pitanju, zato mogu samo o sebi da vam referišem i tako pomognem drugima koji još nisu shvatili koliko to može biti teška bolest. Nije to samo neki virus, niti je sličan gripu, to je sistemska bolest koja zapravo napadne ceo organizam. Korona virus najčešće udara na pluća jer su ona prva na udaru, ali da se izborite sa težim zapaljenjem pluća, što je bio moj slučaj, vaš organizam krene da troši vaš prirodni imunitet i iscedi ga do daske da biste preživeli, ako preživite. Kad izvučete živu glavu, a i glava vam strada kada danima i noćima dobijate kiseonik, onda se nađete u nekoj vrsti imunitetskog sloma. Onda dobijete herpes zoster i svašta drugo, a ja sam zaglavila sa urinarnom infekcijom koju je izazvala bolnička bakterija veoma rezistentna i na koju deluju samo tri vrste antibiotika. Od te bakterije se još uvek lečim, srećom dosta uspešno. Potrebno je nekoliko meseci da se povratite u normalu, nisam sigurna da neće da iskrsne još koja posledica. Zato je potrebno da se naoružate strpljenjem i razumete proces i samu bolest“, poručuje Vesna Pešić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari