Više organizacija traži oslobađanje Jovane Popović 1Foto: Printscreen/Youtube

Više građanskih udruženja zatražilo je danas hitno oslobađanje Jovane Popović, ukazujući da je pritvor najteža mera za osobe za koje nije dokazana krivica kao što je ova studentkinja.

Udruženja Jasno i glasno iz Požarevca, Građanski preokret iz Zrenjanina, Pravo na pravo iz Niša, Lokalna alternativa Vrbas i Samo lokalno Bečej zahtevaju hitno puštanje na slobodu Jovane ali i svih građana za koje nisu ispunjeni svi zakonski uslovi za pritvaranje i dosledno poštovanje njihovog prava na pravično suđenje koje se ne može oduzeti ili ograničiti ni u vanrednom stanju.

Oni navode da je lišavanje slobode onih koji nisu osuđeni pravnosnažnom sudskom odlukom zadiranje u prava i slobode građana.

Za meru pritvora neophodno je, sem osnovane sumnje da je izvršeno krivično delo, postojanje i ispunjenje dodatnog uslova, kao što su opasnost od bekstva, opasnost od ponavljanja dela ili mogućnost nanošenja štete dokazima, čega nema u slučaju Jovane Popović.

Kako navode, poseban problem predstavlja pritvaranje novinara i građana pod optužbom za krivična dela kao što su izazivanje panike, širenje lažnih vesti i nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije. To ne sme da bude zloupotrebljavano za obračun sa političkim protivnicima.

Slučaj Jovane Popović, studentkinje iz Kikinde, nedvosmisleno ukazuje na jednu takvu zloupotrebu, navode u svom zahtevu ove organizacije.

Vanredno stanje treba da prate isključivo mere koje su u neposrednoj vezi sa ostvarenjem cilja zbog koga je uvedeno, a to je suzbijanje pandemije.

Mere usmerene na afirmaciju aparata državne sile, jačanje izvršne vlasti, pokoravanje sudske vlasti izvršnoj i progon političkih protivnika ne doprinose cilju zbog kojeg je vanredno stanje uvedeno, kaže se u zajedničkom saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari